Nya möjligheter för fastighetsbranschen när politiker lämnar

SBB, under ledning av grundaren Ilija Batljan, har under en tid gått upp som en sol på sin affärsidé att köpa fastigheter av offentliga sektorn och hyra ut dem tillbaka till säljaren. Nu har verkligheten dock kommit ikapp bolaget. En positiv möjlighet och en möjlighet till vändning kan ligga i att grundaren nu lämnar, med ökat förtroende som följd.

Det har uttryckts oro för hur det ska gå för fastighetsbranschen i och med den kris som SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, befinner sig i. Men när grundaren, den tidigare politikern Ilija Batljan, lämnat kan det finnas möjligheter för en positiv utveckling.

SBB

SBB har blivit ett av de större börsbolagen på sin affärsidé att köpa offentliga fastigheter och sedan hyra ut dem till den förre innehavaren, ”sale-and-lease-back”. Företaget har egentligen inte tillfört något mervärde till sina säljare/kunder, utan lyft av dem ett fastighetsförvaltningsproblem och tagit mycket bra betalt för det.

Grundarens förhistoria, som socialdemokratiskt kommunalråd i Nynäshamn, har gett trovärdighet framför allt i kontakterna med socialdemokratiska politiker, men även borgerligt styrda kommuner har varit med på tåget.

Företaget har i efterhand dock drabbats av vad som mer eller mindre är en kris, inte bara för bolaget självt utan potentiellt för hela den skuldtyngda svenska fastighetsbranschen genom potentiella följdverkningar.

Kreditvärderaren Fitch har nyligen sänkt bolagets status till ”skräp”, vilket innebär att många fonder är förhindrade att investera i aktien eller köpa SBB-obligationer. SBB ”drar” så att säga hela fastighetsbranschen mot kris genom sina egna problem, vilket Svenska Dagbladet har återgivit sedan en tid tillbaka.

Dagens Industri rapporterar nu om de förändringar som sker, med ny VD från Akelius-sfären som tar med sig 19 års erfarenhet och Akelius mycket långsiktiga syn på fastigheter. Det öppnar för möjligheter att krisen blir löst utan stora konsekvenser för SBB, branschen och därmed Sverige.

Företagande och politik

Situationer med före detta politiker som går in för storskaligt företagande brukar inte sluta väl. Ylva Johanssons insats som VD med miljonlön i företaget Att Veta är till exempel något av svenskt rekord i i förlust på kort tid. Förhoppningen var att sälja läromedel till offentliga sektorn med den före detta socialdemokratiska skolministern Ylva Johanssons politiska försänkningar som hjälp, vilket dock kom på skam.

Inte minst är detta dock belysande för den symbios som ibland förekommer mellan politiker och företagande. Företag behöver politikers hjälp, och efter politikerkarriären kan politiker som företagen tycker gjort sig förtjänta av det få poster. Göran Perssons, Björn Rosengrens och Anders Sundströms företagarkarriärer sedan de lämnat politiken är en del exempel på det demokratiskt tveksamma fenomenet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Kommunerna bör tvingas köpa tillbaka de allmännyttiga fastigheter de sålt.
  Att enskilda som Akelius kunde snabbt köpa upp otaliga människors hem känns fel. Nu heter det Heimstaden och ägs av tyskar.
  Svenska hyreshus ägs alltså av utlänningar .!
  Jag ser gärna en begränsning av ägande i hyreshus. Vill ägaren sälja bör hyresgästerna erbjudas att köpa. ANDELs-ägande måste underlättas—Sossarna har gynnat bostadsrätter !
  Själv har jag 2 hyreshus och har nästan daglig kontakt med hyresgästerna. Jag sköter trappstädning mm själv.
  Om någon behöver nytt kyl/frys osv..får dom det direkt –utan tjafs…–jag har också hållit hyrorna betydligt lägre än allmännyttan…
  ca 1000-1500 billigare för 60M2 -än allmännyttan..///.En åldring med en etage på 144 m2 + 2 balkonger …betalar bara 8500:-/m. !!
  Å andra sidan blir det så små vinster att skatterna är 0 eller obetydliga.
  Varför skall jag plocka hyresgästerna på pengar som går till skatt ???
  Dessutom så har jag 0 utflyttning/omflyttning med mitt system……enda skälet till att det ibland blir ngt ledigt är att hyresgästen avlidit.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter