Nya regler på arbetsmarknaden kostar miljarder

Trenden med certifiering, behörighet och annat på arbetsmarknaden har nu slagit ut även i fråga om värmepannor som står ute på företag. En utredning med åtföljande regelskärpningar som initierats av Arbetsmiljöverket verkar inte gå att stoppa trots konsekvenserna.

Historia

Arbetarskydd och engagemang i god arbetsmiljö ligger i arbetarrörelsens DNA. Lagen om yrkesfara stiftades 1889, och en renodlad arbetarskyddslag antogs 1912, ganska väl sammanfallande med arbetarrörelsens framväxt.

Arbetarskyddsstyrelsen och Yrkesinspektionen har följts av Arbetsmiljöverket år 2001, och allt arbete i frågan har alltid skett med benägen socialdemokratisk medverkan. Stödet för systematiskt arbetarskydd i allmänheten har alltid varit stort och så att säga oreflekterat. Den som vill kan läsa mer i ett kompendium från Folkhälsoinstitutet

På senare tid har många bedömare dock haft svårt att befria sig från intrycket att ett antal regelförändringar på arbetsmiljöområdet inte bara syftar till arbetarskydd och den ordning, reda och transparens som ligger i det, utan också till att skapa en situation där det behövs fler personer för att göra samma sak, alternativt reglera ner utbudet av arbetskraft genom lagkrav på till exempel behörighet, certifiering, legitimation eller yrkesbevis.

De flesta vill nog att elektriker ska vara behöriga – men det spontana stödet för att till exempel väktare eller lastbilschaufförer ska ha obligatoriska yrkesbevis bör vara lägre.

Nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket ger problem

Arbetsmiljöverket är en myndighet som skapats av Socialdemokraterna, och som Socialdemokraterna mer eller mindre alltid har velat ska ha mer pengar och makt.

Tidningen Näringsliv rapporterar nu om en omvandling som länge drivits inifrån Arbetsmiljöverket och som synes rulla på helt ohejdbart oavsett regeringsskifte eller andra yttre förändringar: inget företag som i sin verksamhet använder värmepanna, ska längre få hantera sin egna värmepannor annat än genom behörig, utbildad personal.

Dels får bara behörig personal hantera värmepannorna, dels får pannorna överhuvudtaget inte vara i drift med mindre än att en behörig person är på plats.

Eftersom värmepannor funnits i årtionden och i stort sett inte gett några problem som inte företagens personal redan klarar, framstår syftet med regeländringen för branschfolk huvudsakligen vara att reglera ned utbudet av arbetskraft som kan sköta pannorna, och höja kostnaderna (lönerna) för den personalen.

Någon historisk olycksfrekvens som skulle motivera förändringen finns inte heller i statistiken. Reglerna omfattar ångpannor med effekt över 5kW, samt värmepannor med effekt på mer än 100 kW eller förbränningstemperatur på mer än 65º C. Detta gäller därmed troligen totalt 14 500 pannor runt om i riket.

Rullar på

Beslutet om de nya reglerna togs 2017 av Arbetsmiljöverket genom en sammanslagning av fyra tidigare regelverk. Ikraftträdandedatum skulle ha varit 1 januari 2022, vilket dock stoppades eller rättare sagt sköts upp efter omfattande protester från bland annat berörda företags organisationer. Det nya gällande ikraftträdandedatumet är nu i december 2025. Även det ger kort tid för berörda företag att förbereda sig.

Kostnaderna för utbildning och certifiering uppskattas av branschfolk till cirka 15 000 – 20 000 kronor, samt kringkostnader med resor och annat. Sanktionsavgiften kan bli mellan 15 000 och 600 000 kronor beroende på graden av allvarlighet, och kan tillika förenas med driftstopp, vilket antagligen till exempel en handelsträdgård inte överlever.

Tidöpartierna har hittills inte gett sken av att vilja gå fackföreningar och företag till mötes i frågan, trots att tiden börjar bli knapp.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter