Nya valsedlar – ett stort steg för demokratin

De demokratiska möjligheterna för mindre partier och oliktänkande kommer sannolikt att stärkas de kommande valen om Valmyndigheten inför förslagen på nya valsedlar. Ulf Bejerstrand från Knapptryckarna kommenterar betydelsen av detta och hur man kan stärka demokratin.

På ett seminarium under onsdagen i den pågående Almedalsveckan presenterade Valmyndigheten ett nytt förslag på valsedlar, där alla partier som ställer upp i valet finns med på en och samma, istället för att det ska vara olika valsedlar för varje enskilt parti.

Som skäl anger valmyndigheten att det stärker valsäkerheten och minskar de köbildningar som det varit stora problem med de två senaste valen. Det innebär även enormt förbättrade förutsättningar för småpartier, som inte behöver lägga pengar på att trycka valsedlar och därefter tid och resurser på att få ut dem till vallokalerna. Det krävs även mindre personal vid vallokalerna och inte lika mycket träd som måste skövlas för papper till valsedlarna.

En som verkligen välkomnar förslaget är Knapptryckarnas grundare och samordnare Ulf Bejerstrand. Knapptryckarnas mål är att stärka direktdemokratin och ge folk ännu större möjligheter att direkt kunna påverka i så många frågor som möjligt.

Det här kommer att ställa allting på en helt ny bog för oss alla, speciellt för Knapptryckarna, eftersom vi vill in och visa vad folket tycker. Vi är inget parti som vanliga partier, utan vi vill visa vad folket känner och tycker om saker och ting, och dörren kommer att öppnas på ett helt nytt sätt för oss.

Hårda straff för valfusk

Utöver sina åsikter om valsedlar presenterar Bejerstrand även sina tankar om valhemligheten och riktigt kännbara straff för den som försöker sig på valpåverkan. Att försöka bedriva valfusk är en attack mot hela samhället och alla dess medborgare och bör därför bestraffas med långa fängelsestraff.

Om du deltar i valfusk så är det bedrägeri mot hela din befolkning där du bor. Jag lovar att om någon människa skulle lägga fingrarna i den syltburken och åka dit på det, det är klart att det är taskigt för honom, men det skulle statuera ett exempel. Så jag tror att ingen, för någon peng i hela världen, skulle riskera att bli bortlåst resten av livet.

Se hela intervjun ovan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. 2026 skall vi rösta.
  Röstkort = rösträtt
  Röstlokal
  Röstsedel
  Rösthemlighet
  Röstfusk
  Osv rätta språkbruket.
  Mitt förslag med en röstsedel har uppenbarligen slagit rot.
  Men politikerna vill ha förvirring och en oordning som försätter folket i ett okunnigt tillstånd om alla andra partier utöver de brsuttna i riksdagen

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter