Nyhetskommentaren – Därför är priserna så höga

Många svenskar går på knäna ekonomiskt, samtidigt som räntorna höjs. Frihetsnytts chefredaktör Victor Eriksson kommenterar varför priserna i Sverige är så höga, vad som orsakat inflationen och vad som kan göras.

Varför har priserna på allt gått upp så mycket?

Det beror på att inflationen har gått upp vilket innebär att kronans värde minskat och då måste de som säljer sina saker höja priserna för att kunna gå runt. Det kan också vara så att vissa företag passar på att höja priset när man kan, det har vi sett på exempelvis matpriserna som höjts oproportionerligt mycket på vissa varor.

Svenskarnas privatekonomi påverkas av de höga priserna. Foto: Envato
Svenskarnas privatekonomi påverkas av de höga priserna. Foto: Envato

Vad är orsakerna till att inflationen har ökat så mycket?

– Två viktiga faktorer är att priset på drivmedel och energi var väldigt höga förra året, och det i sin tur höjde priset på alla andra varor i samhället. Dessutom har räntorna varit väldigt låga vilket lett till en stor konsumtion.

Många har lånat stora belopp, det svenska folket är bland de högst belånade i världen. Det har varit mycket av en köpfest på alla områden, och när konsumtionen är stor och folk har gott om pengar, då höjs ju priserna.

Vem bär huvudansvaret för detta?

Det är ju dem som har suttit vid makten, politikerna men även riksbanken. Det är inte bara den rödgröna regeringen utan det är ju även borgarna som har ansvaret. Ser man på Riksbanken som lånat ut pengar till bankerna till ingen kostnad alls så har detta inneburit att svenska låntagare fått betala historiskt låga räntor. Ibland under 1 %.

Låga räntor har ökat konsumtionen och därmed inflationen. Detta har många varnat för länge, dvs att vi måste gå ut och höja räntorna annars eskalerar inflationen och kronan minskar i värde. Politikerna överlag har ett stort ansvar, de skulle ha satt in dämpande åtgärder mot inflationen mycket tidigare än vad de gjorde.

Vilket ansvar har svensken i sammanhanget?

– Egentligen marginellt då man kan inte begära av en vanlig svensk att han ska förstå. Vissa gör det men många förstår sig inte på det här med ekonomi men det är klart det är inte så himla smart att gå och låna en massa pengar och sedan inte kunna betala en ränta på 3, 4 eller 5 procent.

Nu är räntan uppe i 5,2 procent som SBAB har höjt räntenivån till och det här lär inte bli sista räntehöjningen. Alla individer har givetvis ett eget ansvar men eftersom många av dessa faktorer är komplexa att förstå, och att förutse, så är det orättvist att klandra svensken för att vi hamnat i denna försämrade ekonomiska situation. De snabba räntehöjningarna har också gjort att det varit svårt för svensken att hinna anpassa sig.

För att få bukt med sin ekonomi bör svenskarna skära ned på onödig konsumtion. Foto: Envato
För att få bukt med sin ekonomi bör svenskarna skära ned på onödig konsumtion. Foto: Envato

Vad kan man göra för att mildra konsekvenserna i sammanhanget?

När det gäller vardagskonsumtionen mat och nöjen och liknande så går det ju att strama åt rejält. Att börja laga mat hemma istället för att gå på restaurang, och man kanske kan köra en mindre bil, om det går att styra över det. Just att se över sina kostnader och dra ned på nöjen. Vissa kostnader är dock fasta, och svårare att styra över såsom lånekostnader, hyreskostnader. När det gäller lånekostnaden idag kan det behövas lite mer radikala lösningar. Många bostadsägare kan nu bli tvingade att hyra ut ett rum för att kunna betala sina lån helt enkelt.

Så att det här kommer att bli en tuff tid, och det är inte alls omöjligt att den här krisen kommer att sträcka sig över en längre period. Många tror ju att vi kommer att se en förbättring nästa år 2024, men jag är inte säker på det. Börja med att se över dina kostnader! Vilka kostnader kan du enklast påverka? Resor? Mat? Transport? Kan du amortera ned på ditt lån, eller förhandla ned räntan? Kanske hyra ut ett rum nu inför hösten då många studerande behöver någonstans att bo.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Man får se över vilka skatter man dra in på.

  Undvik moms ..köp andra hand.

  Är du hantverkare så…..kan du kanske göra ett arbetsbyte ….

  Obs…om du hyr ut sommarbostad , säljer mycket på blocket…osv…skall du veta att Skatteverket är MYCKET aktiva på dessa forum. !!!

  Kolla var gränsen för skattefrihet går vid uthyrning ….kolla hur mycket affärer du kan göra med loppisprylar utan att skatta…

  Poängen är ju att DU skall få lite extrainkomster …inte slava för regimens slöseri med dina skattepengar .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter