Överbefälhavare Micael Bydén säger att Sverige inte kan gå hur långt som helst i stödet till Ukraina. Hittills har Sverige gett tiotals miljarder kronor och det finns en gräns för när man bör prioritera det egna försvaret.
Sveriges regering har gett order om att Försvarsmakten ska utökas och upprustningen har börjat, men det har inte gått som det är tänkt. Stödet till Ukraina och alla förberedelser för ett svenskt inträde i krigsalliansen Nato har satt käppar i hjulet.
Bydén: Mitt ansvar är att skydda Sverige
Hittills har det varit politiskt obekvämt att prioritera sitt eget lands försvar och många förväntas villkorslöst ställa upp för Ukraina även om det sker på bekostnad av den egna militära förmågan. Nu öppnar överbefälhavare Micael Bydén för att stödet till Ukraina kan utebli.
I en intervju till SvD säger överbefälhavaren att försvarsmakten hittills skickat allt de kunnat avvara till Ukraina men att det finns finns ett stopp. Det går inte att gå hur långt som helst säger Bydén till SvD.
Bydén framhåller även att hans ansvar är att skydda Sverige och att han måste tillse att det svenska försvaret har det de behöver.
– Mitt ansvar är att kunna ta hand om säkerheten och försvaret av det här landet – att stå emot ett väpnat angrepp. Då måste vi nationellt ha tillräckligt mycket resurser, säger Bydén till SvD.
Försvaret måste satsa på sig själva
Västvärlden har gett Ukraina ansenliga mängder utrustning vilket på flera håll lett till att givarländerna har dränerat sina egna lager.
Problematiken att ge iväg sin materiel till Ukraina har inte gått förbi utan kritik. Roger Richthoff är en av de som inte varit sen i sin kritik. Bland var han djupt kritisk när Sverige skickade det avancerade, moderna och tunga artillerisystemet Archer och luftvärnssystemet Robot 70 till Ukraina.

– Det är fel att skicka dessa tyngre vapen. Vi behöver dem själva. Vårt försvar har stora brister, framförallt inom artilleriet. I slutändan handlar det inte bara om att skicka vapensystemen utan även instruktörer som kan lära ut hur man använder dessa vapen, instruktörer som vi behöver här hemma i Sverige för att utbilda vårt egna försvar, sa Richthoff till Frihetsnytt då.
Den svenska försvarsmakten har hittills lidit brist på även de mest enkla former av utrustning. Bland annat har armén stor problem att få fram kängor till sina soldater.
Över 20 miljarder hittills till Ukraina
Sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut har Sverige gett ett stöd motsvarande 22 miljarder svenska kronor till Ukraina enligt Expressen. Det svenska militära stödet ligger på 17 miljarder kronor och det humanitära stödet ligger på 5 miljarder kronor.
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger till Expressen att Sverige har tagit ett stort ansvar jämfört med andra länder i västvärlden om man ser till ansvar per capita.
Bland annat har Sverige försett Ukraina med artillerisystemet Archer, stridsvagnen Leopard 2, stridsfordon 90 och granatgeväret Carl Gustaf.