Otippad ökning av Sveriges BNP

Under juli månad ökade den svenska bruttonationalprodukten, BNP jämfört med föregående månad. Detta var något som bedömare inte hade räknat med.

Sveriges BNP ökade med 0,5 procent under juli, jämfört med juni, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

– Svensk ekonomi ökade i juli, vilket bland annat berodde på ökad produktion i näringslivet och ökad hushållskonsumtion, säger Tora Hammar, nationalekonom på SCB, på myndighetens hemsida.

Enligt TT föll BNP med samma siffra, 0,5 procent, under juni. Det var även oväntat att siffran skulle stiga igen, då prognoserna talade för att BNP skulle falla ytterligare 1,4 procent.

Fakta: Bruttonationalprodukten
"BNP, bruttonationalprodukten, är ett av de viktigaste samhällsekonomiska måtten. BNP beskriver storleken på Sveriges ekonomi genom att mäta värdet av varor och tjänster.

Ju fler som arbetar och tjänar pengar, desto mer ökar hushållens efterfrågan på varor och tjänster. Det leder till att företagen ökar sin produktion och att hushållens konsumtion ökar. Det gör att även BNP ökar.


När tiderna blir sämre och folk får mindre pengar att röra sig med minskar efterfrågan på varor och tjänster. Då måste företagen anpassa sig till det och producera mindre. Det leder till att BNP växer långsammare eller minskar."
Källa: SCB
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter