Överlägsen vinst av svenskan i kulstötning

Den svenska talangen i kulstötning Axelina Johansson fullständigt dominerade tävligen i USA. En överlägsen stöt gjorde att hon plockade hem guldmedaljen.

Under en kulstötstävling i USA tog svenskan Axelina Johansson, 23 år, hem guldet efter en överlägsen vinst. Johanssons stöt landande på 19 meter och 28 centimeter vilket var hela 80 centimeter längre än tvåan Jorinda van Klinken.

Vann prestigefylld final

Tävlingen är en del i de amerikanska studentmästerskapen i Austin, Texas. I USA är universitetsidrotten mycket stor och det mest prestigefyllda är NCAA division 1 där alla stora universitetet deltar. Finalerna i NCAA division 1 inleddes redan under onsdagen och idag var det dags för kulstötarna.

I fjol tog Axelina Johansson silver i tävligen och inför dagens tävling var hon storfavorit. Johansson gjorde ingen besviken och stötte alla sina 6 kulor längre än någon annan i tävlingen. Ingen av motståndarna lyckades stöta längre än 18,50 meter.

Johanssons serie: 18,93, 19,08, 18,96, 18,94, 18,99, 19,28.

– Tävlingen kändes stabil, alla stötar var över 18.90 vilket känns superbra. Lite frustrerande att jag inte fick på någon träff men det kommer. Nu ser jag fram emot att komma hem till Sverige och tävla på hemmaplan, säger Johansson i ett pressmeddelande.

Att en svensk vinner NCAA-mästerskapen händer inte ofta men 2021 vann Lisa Gunnarsson stav på 4,40 meter. Andra svenskar som vunnit tävlingen är bland annat Kajsa Bergqvist i höjd 1999 samt Patrik Bodén som tog tre raka segrar i spjut mellan 1989 och 1991.

Ett lovande namn i kulstötning

Trots den överlägsna segern var det inte Johanssons bästa stöt. Den 14 maj tidigare i år satte hon nytt svenskt rekord när hon stötte 19,54 meter, även detta i en tävling i USA rapporterar SVT.

Hennes unga ålder, 23 år, gör även att Johansson har lång tid av karriären kvar och gör att det finns utrymme för att utvecklas och bli ännu bättre.

I slutet av augusti börjar friidrotts-VM och Johansson hoppas nu på en biljett till mästerskapen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter