Övervakning av kriminella kan användas mot systemkritiker

Regeringen vill signalera att man försöker åtgärda problemet med den organiserade och grova brottsligheten och det görs med utökad övervakning och kontroll, som framförallt drabbar den breda allmänheten. Lennart Matikainen tror inte att de kriminella kan bekämpas på det här sättet, utan har andra förslag på hur detta bäst kan göras.

Under torsdagen höll justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD), Ingemar Kihlström (KD) och
Robert Hannah (L) en pressträff där man presenterade ett förslag på hur man skulle kunna bekämpa den organiserade brottsligheten, i synnerhet när det rör sig om personer under 15 år (som i allt högre utsträckning utnyttjas av de kriminella).

Förslaget utgörs av en utökad möjlighet att använda så kallade hemliga tvångsmedel, såsom avlyssning av mobiltelefoner och kameraövervakning, mot personer under 15 år. Det ska även bli lättare att kunna häkta brottsmisstänka ungdomar under 18 år.

Man ger sig på symptomen, inte problemet

Gängkriminaliteten är visserligen djupt rotad, men de föreslagna åtgärderna får kritik för att de enbart attackerar symptomen, istället för att gå till roten med problemet. Vad är då grundproblemet? Det kan Lennart Matikainen, relationscoach och opinionsbildare som jobbat med polisen, svara på.

Grundproblemet är att vi har haft ett inflöde av kriminella och tittar man på nätverken och har sett alla namnen, så är det inte speciellt många svenska namn. Det här är ju ytterligare ett steg i symptombehandlingen, man plockar som om man ville ha bort en maskros genom att plocka ett av de gula bladen åt gången. Men resten lever ju och växer upp igen väldigt snabbt.

Ökad massövervakning

Att systemet med hemliga tvångsmedel kommer att släppas när politikerna upplever att de fått bukt med kriminaliteten, det tror inte Matikainen kommer att ske.

– Deras inriktning handlar inte så mycket om kriminaliteten, utan att till och med Säpo är med på banan för att granska oss som vill granska våldet, kriminaliteten, polisens eller politikernas insatser. Det här är ju ett övervakningssamhälle som man legaliserar genom att skylla på kriminaliteten, men jag är helt övertygad om att vid det här laget kan det stanna kvar för att övervaka oss andra medborgare, också.

Hur man ska få bukt med de kriminella har han ett annat förslag på.

Det är enkelt. Har vi importerat våld, så måste vi ju också exportera våld.

Se hela intervjun ovan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. javisst …NU blir vi patrioter olagligt övervakade och spionerade på—-man vill göra det lagligt .
    Räkna med att din bil kan ha försetts med GPS !!
    Har du en smartphone så vet snoko allt om dig .
    Att gå som åhörare på rättegångar är lärorikt…då får man lära sig vilka otroliga resurser polisen verkligen har.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter