Partiet Nyans partiledare i nya konflikter

Partiet Nyans, som uppmärksammats för sin islamistiskt färgade politik, har den senaste drabbats av omfattande splittringar och konflikter mellan företrädare inom partiet. Nu rasar en öppen konflikt mellan partiledaren och en, numera avhoppad, medgrundare till partiet.

Det pågår en öppen konflikt mellan Mikail Yüksel, partiledare för det islamistiska partiet Nyans, och Hassan Khan, som var med om att grunda Nyans men har hoppat av och sitter nu i styrelsen för Visionspartiet. I flera inlägg på Twitter presenterar Khan på det höga tonläge som börjar mellan de två grupperingarna.

Den 4 augusti anordnade Nyans en flygbladsutdelning utanför Göteborgs moské, för att locka stöd hos de muslimer som kommit dit för fredagsbönen. Med på plats var även Khan, som filmar när han uppmanar sina ”muslimska bröder och systrar” att inte rösta på Nyans, med hänvisning till att det är ett parti som ”utnyttjar muslimer och muslimernas utsatthet” samt att ”de är själviska, odemokratiska” och att de har uteslutit kritiska medlemmar.

Detta uppskattades inte av Yüksel, som själv var på plats och filmade Khan. Nu har Khan offentliggjort en sms-kommunikation där Yüksel anklagar honom för förföljelse, samt ”varnar” Khan för att störa honom på offentliga platser. Vad konsekvenserna skulle bli om Khan fortsätter med framgår inte.

Det var i december 2022, kort efter riksdagsvalet i september, som Nyans splittrades, efter konflikter om hur Yüksel styr partiet. Efter en blixtsammankallad partikongress, som framförallt Yüksels anhängare lyckats ta sig till, återvaldes Yüksel som partiledare. Följden blev att flera ledande företrädare, bland annat Landskrona-politikern Sead Busuladzic, som satt på ett av Nyans kommunala mandat, lämnade partiet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Det finns kanske en anledning till att västerländsk demokrati inte står högt i kurs i MENA och Afrika.

    Det blir nog för rörigt.


    Om man går till Sverige är det ju oerhört att extrema Mp kunde sälja sig en gången till (S) och andra gången till (M) och få makt att slita sönder landets energiförsörjning .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter