Positiva signaler från arbetsmarknaden trots lågkonjunktur

Svenska företag brukar snabbt och osentimentalt säga upp många anställda vid första tecken på konjunkturvändning. Nu finns det tecken på en ny inställning till anställdas värde, även i lägen när konjunkturen gör att de inte producerar 100 procent optimalt.

Arbetsmarknaden håller emot i lågkonjunkturen

Sveriges Radio Ekot rapporterar om en arbetsmarknad som delvis fungerar på ett annat sätt än förut. Företagen håller kvar vid sina anställda, ser till att försäkra sig om deras kompetens och hålla kvar den i företagen. Statistiska Centralbyrån (SCB) säger detsamma med fler data.

Sysselsättningen, andelen av alla arbetsföra som faktiskt arbetar, ökade. Antalet arbetade timmar ökade. Och faktiskt ökade också antalet anställda, trots inflation, energikris och många problem för företagandet. Det finns inga tecken på att arbetsgivare byter ut personal genom att säga upp vissa och anställa andra, så enda förklaringen är att arbetsgivare denna gång månar mer om sina anställda och om att behålla deras kompetens.

Svensk arbetsrätt

Svensk arbetsrätt är ofta starkt missförstådd. Det kan ibland framgå som att olika aktörer på arbetsmarknaden tjänar på missförstånden i fråga.

Det kan ibland förekomma uttalanden i debatten med innebörden ”det är svårt att säga upp folk i Sverige”. Det är egentligen ett helt informationslöst yttrande.

Det är inte helt lätt att säga upp en enskild person, av personliga skäl. Den personen har skydd av Lagen om anställningsskydd (LAS), en kritiserad lag som dock till exempel skyddar visselblåsare som rapporterar olagligheter, och även personer som är kritiska mot arbetsplatsförhållanden, kanske farlig arbetsmiljö, samtidigt som de gör ett bra jobb. Det är arbetsgivaren som ska visa att det finns skäl som håller. Det finns inget stöd i några etablerade politiska svenska kretsar för att avskaffa LAS, inte heller bland liberaler.

Det är däremot helt bekymmersfritt att som arbetsgivare i Sverige säga upp hur många som helst, när som helst och nästan hur som helst, om grunden är arbetsbrist. Multinationella företag tar ut sina nedskärningar i Sverige istället för i andra länder, för här finns inte samma hinder. Varken fack eller politiker kan eller vill hålla emot, en gammal sanning som bland andra Svenska Dagbladet (SvD) tar upp.

Positiva konsekvenser

Mot denna bakgrund är det positiva nyheter som rapporteras om arbetsmarknaden. Det finns inget annat skydd för en anställd i ett svenskt företag med latent eller öppen arbetsbrist, än att arbetsgivaren behöver honom när konjunkturen vänder och att det är för dyrt och svårt att jaga efter en ersättare till honom när det behövs.

Det är dessutom så att den latenta krisen på fastighets- och bostadsmarknaden troligen aldrig kommer att falla ut, så länge bostadslåntagare har arbete och lön att betala sina lån med. Bostadslån prioriteras villkorslöst. Det kan gå så väl att bostadslåntagare bara behöver vänta ut lägre räntor – men på rimligare nivåer än 0. Och en fortsatt prisökning på bostäder, långt snabbare än BNP-ökningen, är i alla fall ingen betjänt av.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter