Postnord levererar inte – utom till vd:n

Det finns många människor, speciellt äldre, som fortfarande är starkt beroende av att postleveranserna kommer när de ska. Statliga Postnord levererar inte posten i tid, men skyller på ansträngd ekonomi samtidigt som företagets vd tjänar 825 992 kronor. I månaden.

Dagens Nyheter (DN) skriver om en man vid namn Tycko Strandgård, 83 år, som fick vänta på sin post i fyra månader. Han fick inte sina grattiskort, inga räkningar och inte heller de beställda batterierna till hörapparaten på hela den tiden.

– Jag har inte kunnat sova. I mitt fall skyller Postnord på den mänskliga faktorn, att någon ska ha tryckt på fel knapp eller så. Det duger inte, säger Tycko.

Och Tycko är långt ifrån den ende svensken som får vänta förgäves på sin post. Miljontals brev kom fram för sent till sina mottagare förra året, rapporterar DN.

Uppfyller inte sitt uppdrag

Postnord, som ägs av den svenska och danska staten, är Sveriges näst största bolag efter Volvo Cars, sett till antalet anställda, och har en omsättning på 41,646 miljarder kronor (2021). Denna mängd anställda, cirka 30 000, tycks inte räcka till för att leverera den avsevärt mindre mängd post som skickas idag jämfört med för 20 år sedan.

Jätteföretaget menar att problemet är just att allt färre människor skickar post och att en ”ansträngd ekonomi” gör att de kan ha mycket färre anställda är tidigare. Och då blir det problematiskt om någon blir sjuk eller om vädrets makter lägger hinder i vägen.

Lite snö, regn, blåst eller vad det nu kan vara för väderlek som orsakar att posten idag förhindras komma fram framgår inte. Dock kan väl vi som levt ett tag konstatera att snöade gjorde det även förr. Ändå kom det post vareviga vardag – i ur och skur.

Vad gör 30 000 anställda då?

Postnords välavlönade vd Annemarie Gardshol. Foto: Wikipedia/Fond&Fond

Man kan undra vad 30 000 anställda gör på ett företag som Postnord om de inte just huvudsakligen sorterar och delar ut post och paket. Sannolikt sitter en icke oansenlig mängd filurer och bestämmer saker, snickrar på värdegrundsdokument, genus- och mångfaldsprogram och, icke att förglömma – World Economic Forums Agenda 2030, men det torde ändå vara ganska många kvar som just delar ut post.

Men de är för få, menar Postnord. Företaget har inte råd med fler. Samtidigt tjänade vd:n Annemarie Gardshol år 2020 den nätta summan av 9 911 911 svenska kronor, vilket ger en månadslön på 825 992 kronor. Och detta får fortgå i vårt land utan större protester.

Portot höjdes just till 15 kronor för ett brev upp till 50 gram. Upp till 500 gram kostar det 60 kronor. Men då ingår ingen garanti att det någonsin kommer fram till mottagaren. Inte heller finns något ersättningsansvar hos företaget Postnord när paket och brev som skickas inte kommer fram. I så fall måste man betala oskäliga summor för att rekommendera försändelsen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Växande missnöje med regeringen

00:04:50

Nyhetssändning 14 september

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter