Regeringen ger grönt ljus för Natobaser i Sverige

Statsministern och försvarsministern gav under fredagen besked om att Sverige kommer att säga ja till att Nato får basera trupper på svensk mark, även innan ett eventuellt medlemskap kommer till stånd för svenskt vidkommande.

”Regeringen har beslutat att Försvarsmakten får vidta förberedelser tillsammans med Nato och Natoländer för att möjliggöra framtida gemensamma operationer”, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) i en debattartikel i Dagens Nyheter.

”Förberedelserna kan bestå av tillfällig basering av utländsk materiel och personal på svenskt territorium. Beslutet sänder en tydlig signal till Ryssland och stärker Sveriges försvar”, skriver de.

Ryssland kommer under överskådlig tid att förbli ett hot mot grannländerna menar de två moderata ministrarna, och de är osäkra på omfattningen av president Vladimir Putins territoriella ambitioner.

Kristersson och Jonson menar att det är viktigt att snabbt kunna få in andra nationers militära resurser till vårt territorium i händelse av kris eller krig. Det kan handla om att tillfälligt basera specifika resurser eller förmågor på strategiskt och geografiskt viktiga platser i landet, exempelvis logistikresurser på västkusten, i Jämtland eller i Norrbotten, eller luftvärnssystem i södra delen av landet.

”Tillfälligt” kan betyda 1-2 veckor eller längre tidsperioder.

Tidigare har vi skrivit om att krigsalliansen Nato planerar en omorganisation vilket bland annat skulle innebära en uppdelning av Norden, där de nordiska länderna ska lyda under olika kommandon.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. […] Regeringen ger grönt ljus för Natobaser i SverigeSD röstade ja till tvångsinvandringSverigedemokraternas politiska förfall fortsätterSvenska politiker vill se mer död, krig och eländeMakthavarna du aldrig valde (Den stora omstarten). FILM av Jonas NilssonSverige utbildar Ukrainas militär på svensk mark (Swebbtv.nyheter)Om sprängda dammen i Ukraina, oroliga klimataktivister och WHO:s onda plan (Swebbtv)Massinvandringen fortsätterStatskupperna som förstör allt i vårt landHär är politikerna i riksdagen som vill utvidga EUDet råder inbördeskrig i Sverige349 värdelösa politiker i riksdagenInbördeskriget i State of SwedenFolkutbytet fortsätter, åtgärder saknasRegeringen vill skynda på folkblandningenNickedockorna i riksdagen som vill minska pressfrihetenSverigedemokraterna ökar sin krigsretorik mot RysslandVill Nato dra in Sverige i storkrig mot Ryssland?Sverigedemokraterna vill skicka stridsvagnar till Ukraina för att blidka NatoInsekter i maten godkänt av EU. Syrsor, maskar och gräshoppor i maten.Varning för regeringens NatopolitikNej till Nato – ArtikelsamlingEtniska svenskar är snart i minoritet i sitt eget landAlternativ för SverigeAfS i kampanj över hela landet på nationaldagen […]

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter