Regeringens hyra ökar med flera miljoner kronor

Renoveringen av Rosenbad tog flera år och kostnaden har landat på över två miljarder skattekronor. Nu höjs även hyran för regeringens högkvarter med ytterligare flera miljoner kronor.

Att göra det möjligt för regeringen att hålla till i Rosenbad blir en dyr affär, i synnerhet för de svenska skattebetalarna som står för kostnaden. Den 2 september kunde Frihetsnytt rapportera att renoveringen, som pågått sedan 2019, var färdig och att regeringskansliet nu kunde flytta in, samt att statsminister Ulf Kristersson nu kan ta sitt arbetsrum i anspråk.

Kostnaden för renoveringen har landat på 2,2 miljarder kronor och nu utökas även årshyran, som utgörs av marknadshyra1, rejält. 2018 låg hyran på 66 miljoner kronor per år. Nu kommer den att ligga på 104 miljoner kronor per år, vilket innebär en höjning med 38 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter (DN).

– Den sätts utifrån marknadsmässiga villkor, en värderare tittar på läge, skick, jämförbara lokaler och vad man betalar i området generellt. Kostnaden för renoveringen i sig gör inte hyran högre, men en byggnad i bättre skick får en högre hyra än en i sämre skick, säger Peter Wallin, fastighetsdirektör på SFV (Statens Fastighetsverk), till DN.

  1. Marknadshyra innebär att hyran kan omförhandlas varje gång ett avtal löper ut. Utifrån marknadsläget gör man då en ny bedömning för vad hyran bör ligga på, där fastigheten jämförs med motsvarande ytor i fastigheter med jämförbart läge.” Källa: DN []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Jag kallar det ” leka affär ” när statliga Fastighetsverket tar ut hyra av en annan statlig verksamhet som i detta fall regeringsbyggnad. Blir det inte bara rundgång av pengar ??
    Eller där statliga museer får så hög hyra att anslaget till museet måste ökas för att betala hyran.


    Kommuner har länge ägnat sig åt att leka affär..–Man lägger skolorna i ett särskilt bolag som betalar hyra till kommunen av de anslag kommunen ger skolverksamheten. 🤔

    Men man skapar byråkrati och jobb till ”pappersvändare ” .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter