Riksdagsledamot försökte styra Samnytts rapportering

Rättelse: Frihetsnytt missuppfattade Albinssons uttalande "uppmärksammade det" som att han syftade på kriget. Vad det egentligen handlar om är att mejlet kom in för ett och ett halvt år sedan. Detta har nu korrigerats nedan.
En moderat riksdagsledamot försökte pressa tidningen Samnytt att göra sig av med sin reporter Mattias Albinsson. Orsaken var dennes rapportering om kriget i Ukraina. Albinsson berättar för Frihetsnytt vad detta beteende innebär.
Moderatpolitikern Jan Ericson. Foto: Sveriges Riksdag
Moderatpolitikern Jan Ericson. Foto: Sveriges Riksdag

Journalisten Mattias Albinsson, som skriver för tidningen Samnytt, är en av de få som intagit en neutral sida i Ukrainakriget. Han kritiserar Ukraina och västvärlden lika mycket som han kritiserar Ryssland, vilket framkommer i en krönika som publicerades under lördagen.

I krönikan framkom även att den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson inte uppskattade att den ukrainska sidan fick kritik. I ett mejl som hade skickats till den ansvarige utgivaren, Mats Dagerlind, ifrågasätter Ericson att Albinsson får skriva på Samnytt, på grund av att han har en annan syn på vad som sker i Ukraina.

Att Albinsson är kvar på Samnytt och det faktum att mejlet publicerats, visar att man inte har låtit sig pressas.

Händer i Nordkorea – händer även i Sverige

Frihetsnytt har varit i kontakt med Albinsson om Ericsons mejl och hur han ser på att en politiker försöker styra hur en tidning sköter sitt journalistiska uppdrag.

– Vi, eller jag, uppmärksammade det [syftar på mejlet, red. anm.] inte när det hände för nästan ett och ett halvt år sedan. Politiker och makthavare som agerar mot medier eller journalister de ogillar är inget nytt. Det sker, med varierande allvarlighetsgrad, i Kim Jong-uns Nordkorea, i Putins Ryssland, i Zelenskyjs Ukraina och i Orbáns Ungern, skriver Albinsson i en skriftlig kommentar till Frihetsnytt.

Det händer även i Sverige. Det jag råkade ut för var i sammanhanget heller inte så allvarligt. Den förra regeringen kallade till exempel till sig nätjättarna för att få dem att ingripa mot medier de ogillade. Ett betydligt värre grundlagsövergrepp.

Mattias Albinssons profil på X (tidigare Twitter), vars innehåll har provocerat Ericson. Skärmavbild: X/ Mattias Albinsson
Mattias Albinssons profil på X (tidigare Twitter), vars innehåll har provocerat Ericson. Skärmavbild: X/ Mattias Albinsson

Säporapporter gränsar till förtal

Ericsons försök att få bort Albinsson är inte den första och enda påtryckning som Albinsson utsatts för i sin roll som samhällskritisk journalist.

– Folk har åsikter om min journalistik, men det har de självklart rätt att ha, skriver han. Däremot kan man fundera på Säpo-miljöns agerande, där de skriver rapporter i vilka journalister insinuant namnges tillsammans med grundlösa anklagelser.

Jag skulle säga att det gränsar till förtal. De skulle aldrig få för sig att på samma sätt namnge ens en brottsdömd jihadist. Det är klart att det fungerar och är tänkt att fungera som påtryckning. Jag skrev en krönika om det i juli förra året.

Läser riksdagsledamöter Samnytt?

Att Ericson är så pass engagerad i vad Samnytts journalister har för åsikter, kan tala för att han läser på sidan. Detta vill dock inte Albinsson spekulera om.

Det tror jag du får fråga honom om, men de har säkerligen om inte annat anställda på riksdagskanslierna som läser Samnytt och andra medier och håller ledamöterna uppdaterade.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter