Rösterna är färdigräknade i Polen

Resultatet i det polska parlamentsvalet är nu meddelat. Liberaler och EU-anhängare utanför Polen gottar sig åt resultatet.

Nu finns ett definitivt valresultat presenterat för parlamentsvalet i Polen. Det nationalkonservativa regeringspartiet, Lag och Rättvisa (Prawo i SprawiedliwośćPiS), fick 35,38 procent. Den EU-vänliga och liberala oppositionskoalitionen, Medborgarkoalitionen (Koalicja ObywatelskaKO), fick 30,70 procent.

Bland de andra stora partierna fick liberala Tredje Vägen (Trzecia Droga) 14,40 procent, Vänstern (Lewica) 8,61 procent, och nationalistiska Konfederationen (Konfederacja) fick 7,16 procent.

Just nu jublar flera liberala opinionsbildare och politiker över att det ser ut som att PiS inte kommer att kunna bilda en ny regering. Polens president, Andrzej Duda, kommer att ge PiS ett första försök att bilda regering.

Eftersom man inte har egen majoritet i parlamentet ens om man skulle ingå en koalitionen med Konfederationen, kommer det bli svårt. Därför är det sannolikt att de andra partierna kommer att gå samman i en regeringskoalition, rapporterar Reuters.

Nationalkonservativa segrar

Men allt är inte förlorat för PiS. Det är fortfarande det enskilt största partiet i parlamentet. Enligt polska Prawo har PiS vunnit valet till senaten och Sejmen1.

Frihetsnytt kommer att återkomma senare under dagen med en utförligare artikel i ämnet.

  1. Den ena av Polens två kamrar i nationalförsamlingen. Enligt Wikipedia är Sejmen den viktigaste av de två. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter