Rowling ”testade” ny hatbrottslag – får stöd av brittiska regeringen

Under gårdagen började en ny lag att gälla i Skottland, där personer som ”felkönar” någon kan åtalas för hatbrott. En av de personer som riskerar att falla offer för den nya lagen är den välkända författarinnan J.K. Rowling, som ”testade” lagens gränser under måndagskvällen. Nu meddelar den brittiska regeringen att man inte anser att Rowling bör straffas.  

Frihetsnytt har tidigare skrivit om en kontroversiell lag som började gälla den 1 april i Skottland. Den nya hatbrottslagen riktar bland annat in sig på komiker, som kan komma att straffas om de ”felkönar” någon.

En person som många spekulerade skulle kunna åtalas för brott enligt den nya lagen är Harry Potter-författarinnan J.K. Rowling, som i sina inlägg ofta kritiserar translobbyn. Rowling är av den bestämda uppfattningen att ”kvinna” är någonting man föds till, och när lagen infördes valde hon att ”testa den” på X.

”Ser fram emot att arresteras”

Rowling listade tio ”transkvinnor”, inklusive sexbrottslingar och transaktivister, och skrev att de var ”män”. Hon skriver vidare att yttrandefriheten är död om den ”korrekta beskrivningen av biologiskt kön anses vara kriminellt”.

Författarinnan skrev att hon befinner sig utanför Skottland, men att hon ”ser fram emot att bli arresterad” när hon kommer hem om det hon skrivit anses vara brottsligt.

Rishi Sunak. Foto: Wikipedia/Prime Minister’s Office

Får stöd av brittiska regeringen

Nu rapporterar Reuters att den brittiska regeringen anser att Rowling inte borde bli arresterad för sina uttalanden. Premiärminister Rishi Sunak påpekade inför reportrar att Storbritannien har en ”stolt tradition av yttrandefrihet”, och sa även följande:

”Vi bör inte kriminalisera människor som säger sunt förnuftiga saker om biologiskt kön”.

Rowling sitter dock inte säker, då det är upp till den skotska polisen att avgöra om ett brott har begåtts.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter