Journalisten Johnny Miller har intervjuat ryska soldater och lagt ut filmerna på Twitter. Liksom tidigare mannen-på-gatan-intervjuer tyder allt på att nationalhatet mellan Ryssland och Ukraina är en politisk produkt.
Frihetsnytt har tidigare publicerat intervjuer fån Moskva, gjorda av en uppenbart regeringskritisk medborgarjournalist. Där får man intrycket av att de ryssar som stöder den ”speciella militära operationen” i Ukraina ser krigsalliansen Nato, inte Ukraina som fienden. De nya soldatintervjuer som Johnny Miller publicerade den 23 maj tyder på samma sak.
Intervjuerna med soldaterna uppmärksammades av Weltwoche, Schweiz ledande konservativa veckotidning. Men att överhuvud taget nämna ryssar i annat än negativa ordalag är uppenbarligen förenat med fara. Chefredaktören Roger Köppel ägnar mer av sitt videoinslag åt att rättfärdiga sig för att han överhuvud taget nämner intervjuerna, än han ägnar åt själva intervjuerna. Den som förstår tyska och vill hoppa över pressetiken kan börja titta efter 08:00.
Den uppenbara oron för att belysa konflikten med annat än krigshetsarperspektiv kan ha att göra med den trend som leds av Tyskland, nämligen att trakassera och till och med fängsla de som har motsatt åsikt. Nordfront rapporterade nyligen om domen mot en tysk ”nationalbolschevik”.
Natovänstern oroar sig
En tysk representant för Twittermobben med det talande namnet F. Feigling kritiserar Weltwoche genom att ”avslöja” att journalisten som gjorde soldatintervjuerna även arbetar åt iranska PressTV. Att Roger Köppel själv deklarerade detta med stor tydlighet verkar inte ha dämpat Feiglings antifascistiska detektivinstinkter.
Dessutom lägger Natovännen den brittiske journalisten till last att han känner Alina Lipp. Lipp är en tysk vänsteraktivist som är bosatt i Donbass, kan ryska och som via Telegram givit luft åt sina pro-ryska åsikter. Vilken betydelse det skulle ha vem som känner vem framgår inte.