Telekonferensföretaget Zoom fick en enorm växtkraft av Covid19-restriktionerna, och även efter dessa restriktioner har företaget haft en starkt positiv utveckling. Dock finns misstankar och anklagelser om att företaget gjort som många andra företag – använt användardata på ett olämpligt eller till och med olagligt sätt som input till sitt utvecklingsarbete. Även den motsatta bilden finns.
Olika sorters data – olika regler
GDPR (General Data Protection Regulation), är en EU-reglering som ska skydda personer som använder internet, programvaror och programvarutjänster från att deras data missbrukas. Lagstiftningen tar sikte på data som kan knytas till en levande person, så kallad ”persondata”. Det finns dock två typer av data som är aktuella:
- tjänstgenererade data (service-generated data), till exempel data om överföringskvalitet, telemetri, diagnostik för själva nättjänsterna och annat liknande – data som alltid ägs av Zoom
- användargenererade data (customer content), ljud och bilder från mötet, deltagare med mera – data som ägs av användarna men där det finns möjlighet för Zoom att fråga om det går bra att använda dessa data, anonymiserade, för statistik och annat (se dock nedan)
På sidan om detta finns metadata om tid och plats för mötet , oavsett vilka tjänster som används, utan helt klart ägarskap.
Gränsfall för vad som är lagligt
TechCrunch rapporterar att Zoom är farligt nära gränsen för det lagliga, och inte heller har gjort vad de kan för att klara ut läget för den användare som fyller i villkorsblanketten på webben inför start av ett Zoom-möte.
Zoom verkar inte heller ha klart för sig att användare under EU:s jurisdiktion har rätt till individuell prövning av hur deras användardata ska tas i bruk, utan Zoom verkar ha uppfattat att mötesadministratören/mötesstartaren har någon sorts fullmakt att ge besked för alla mötesdeltagare.
Misstag eller avsiktligt?
Tidningen Forbes har haft en smått unik individuell sittning med ledningen för Zoom och Forbes analytiker närvarande. Alla sorters frågor var tillåtna, och Forbes går i god för att om Zoom har begått misstag, så var det just misstag utan ond avsikt. Forbes har inget speciellt intresse av att varken hjälpa eller stjälpa Zoom, utan agerar för största möjliga förtroende för det egna mediet.
Big Data
Frågan om alla miljarder nätanvändares användardata och hur plattformar, nätjättar och techjättar får använda dessa data, kommer att leva och fortsätta diskuteras. Frågan är också tätt knuten till yttrandefrihet, och till var och när man vågar och kan säga sitt hjärtas mening. Boken Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think (Harper Business Books ISBN-13 : 978-0544227750, New York, 2014) tar upp detta ”tänk”.
Man skall vara försiktig med allt man delar på nätet.