Den italienska maffian är en av världens mest ökända kriminella strukturer. Nu har en rättegång avslutats som innebär ett hårt slag mot en av de mäktigaste grupperna inom denna struktur.
Under måndagen meddelades domen mot 330 medlemmar i maffiagruppen ’Ndrangheta1, en av Italiens mäktigaste maffiagrupper2 som har sin bas i Kalabrien, södra Italien. 230 personer dömdes till sammanlagt 2 200 år i fängelse, rapporterar Reuters.
Åtalen har rört mord, korruption, narkotikasmuggling, penningtvätt och utpressning. Målet har pågått i över tre år. Längst straff fick Saverio Razionale och Domenico Bonavota, som är ledare för två klaner (stora familjer) som ingår i ’Ndrangheta: San Gregorio respektive Sant’Onofrio. Dessa dömdes till 30 års fängelse vardera.
Själva rättegången hölls i en säkerhetssal i en domstol i kommunen Lamezia Terme, Kalabrien.
Myndighetspersoner döms
Det är inte bara yrkeskriminella personer som stått tilltalade. Den italienska nyhetsbyrån Ansa rapporterar att den tidigare parlamentsledamoten Giancarlo Pittelli, som suttit för partiet Forza (som ingår i den Italiens nuvarande regeringskoalition), döms till 11 års fängelse för att ha agerat ”fixare” åt maffian i sin roll som advokat.
Överstelöjtnanten inom militärpolisen, carabinieri, Giorgio Naselli döms till 2,5 års fängelse för att ha läckt information till maffian. Det före detta regionrådet Pietro Giamborino dömdes till 18 månaders fängelse.
På grund av ’Ndranghetas enorma rikedomar har man stora möjligheter att köpa inflytande och makt. Enligt EU:s brottsbekämpande organ, Europol, räknas ’Ndrangheta av den anledningen som en av världens farligaste kriminella organisationer.
Maffian växer fram

De italienska myndigheterna har ända sedan enandet av Italien 1861, men även innan dess haft problem med den organiserade brottsligheten. Många har spårat strukturen för maffian till medeltiden i södra Italien, då framförallt Sicilien. Där byttes härskarna löpande ut, från muslimska saracener, till normander3, till spanjorer. Dessa grupper kan ha vuxit fram som motståndsgrupper, organiserade som hemliga sällskap, enligt Encyclopedia Britannica.
Flera system utvecklades, som är kännetecknande för hemliga sällskap, för att hålla ihop och skydda grupperna. Framförallt skulle rättvisa skipas av den egna gruppen, inte av myndigheterna.
En av de viktigaste koderna, omertà, byggde på att man aldrig fick samarbeta med myndigheterna i frågor om brott. Bröt man mot tystnaden hamnade man i onåd hos maffian och utsattes för allvarlig fara. Omertà har varit ett av största hindren för myndigheterna att framgångsrikt åtala medlemmar i maffian.
’Ndrangheta räknas som den äldsta maffiagrupp som existerar idag och har bevisade rötter tillbaka till 1700-talet.

Över hundra år av kamp mot maffian
Den effektivaste kampen mot maffian bedrevs under Benito Mussolinis ledarskap (1922-1943). Det var ”järnprefekten” Cesare Mori som lyckades fängsla tusentals personer med kopplingar till maffian och i stort sett fick bort dem från Italien.
Men amerikanerna använde sig av maffian och deras kontakter för att förbereda invasionen av Sicilien 1943 och tillät fördrivna maffialedare att återvända till Sicilien och återuppbygga sina maktstrukturer. Det är bland detta som fungerar som en ramberättelse i första boken och filmen i Gudfadern-trilogin.
Det skulle dröja till 1986 innan den italienska staten kunde rikta ett nytt dråpslag mot maffian, när hundratals medlemmar av Cosa Nostra fängslades.
Demokratierna tycks ofta maktlösa mot organiserad brottslighet.
”Musse ” hade ju inte det problemet.