Så gick ”Supertisdagen” för Joe Biden

”Supertisdagen” ses som en av de viktigaste dagarna inför det amerikanska presidentvalet. I år ska13 delstater välja vem som ska blir Republikanernas, respektive Demokraternas presidentkandidat. Dessutom har Republikanerna hållit nomineringsmöten i 2 delstater. Det här är en kort sammanfattning av hur det gick för Demokraterna.

Under tisdagen den 5 mars (lokal tid) hölls primärvalen1 för både Republikanerna och Demokraterna i 13 delstater: Alabama, Arkansas, Colorado, Kalifornien, Maine, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont och Virginia. Dessutom hålls nomineringsmöten2 för Republikanerna i Alaska och Utah. För Demokraterna är det primärval som gäller i Utah, men man har även hållit ett nomineringsmöte på det amerikanska territoriet Amerikanska Samoa.

Primärvalen går ut på att säkra ett visst antal delegater inom respektive parti, som kommer att ge sitt stöd för att nominera den valda kandidaten. Texas och Kalifornien utgör viktiga delstater, eftersom de garanterar flest delegater på grund av de stora befolkningarna. Texas ger 161 delegater och Kalifornien 169, enligt Reuters.

Karta över de delstater som omfattas av "Supertisdagen". Ljusblå är primärval för både Demokraterna och Republikanerna. Rött höll endast nomineringsmöten för Republikanerna. Lila är nomineringsmöten för Republikanerna, men primärval för Demokraterna. Siffrorna under delstatsnamn visar antalet delegater som en seger i delstaten ger. Bildmontage: Frihetsnytt
Karta över de delstater som omfattas av ”Supertisdagen”. Ljusblå är primärval för både Demokraterna och Republikanerna. Rött höll endast nomineringsmöten för Republikanerna. Lila är nomineringsmöten för Republikanerna, men primärval för Demokraterna. Siffrorna under delstatsnamn visar antalet delegater som en seger i delstaten ger. Bildmontage: Frihetsnytt

På grund av antalet delstater som håller primärval, samt antalet delegater som kan säkras (865 av 2429, vilket är mer än en tredjedel), räknas detta som ”Supertisdagen”. Tisdagar är traditionellt den dag då val hålls i USA.

Många ”obestämda”

Hos Demokraterna har president Joe Biden haft en promenadseger, eftersom det inte finns någon utmanare inom partiet. Dock har flera Palestinaaktivister och vänsterpolitiker inom Demokraterna uppmanat väljarna att inte rösta på Biden, utan istället välja ”Obestämd” på valsedeln.

Orsaken är att han inte varit tillräckligt hård mot Israel i det pågående kriget på Gazaremsan, där över 30 000 palestinier ska ha dödats, varav ett stort antal kvinnor och barn. Detta har orsakat stora slitningar inom partiet och har gjort att flera arabamerikanska väljare sagt att de föredrar Trump framför Biden.

Enligt rösträkningen ska nästan 20 procent av väljarna i Minnesota ha valt ”Obestämd” framför Biden.

Samtidigt förlorade Biden på Amerikanska Samoa, när 51 av de 91 rösterna lades på Jason Palmer, rapporterar The Washington Post.

  1. Primärvalen är de val där Republikanerna, respektive Demokraterna, väljer vem som ska bli deras presidentkandidat. []
  2. I vissa delstater håller Republikanerna nomineringsmöten, där de väljer vilken kandidat de stödjer, istället för att hålla statligt finansierade primärval. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter