Så hittar du det du brinner för i livet – din passion

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.
I denna artikel går Tobbe Larsson igenom hur du hittar din passion i livet, det du brinner för. Passionen är den viktigaste drivkraften för att nå glädje och mening i livet. När du har läst artikeln kommer du veta vad passion är, varför det är viktigt med passion och hur du hittar den.

Artikeln kommer att uppdateras med en film

Den dagen då du ligger på din dödsbädd och ser tillbaka på ditt liv, vad kommer du att ångra och vad kommer du att vara stolt över?

Förhoppningsvis kommer du inte ha så mycket att ångra, men däremot mycket som du är stolt över. En sak kan vara att du fann det du verkligen älskade att göra och att du såg till att det blev ditt arbete.

Men hur vet du att det du sysslar med verkligen är ditt kall i livet, det som du innerst inne nästan är skapt för att arbeta med. Hur vet du det?

Ett ord som är centralt för att hitta svaret på den frågan är passion.

Passion är utan tvekan en av de viktigaste ingredienserna för ett lyckligt liv. För att du verkligen ska förstå hur du kan få in passionen i ditt liv, så kommer jag att gå igenom vad passion är, varför det är viktigt, och framförallt hur du hittar den.

När du känner passion är det som en eld. Det är ingen smärta men du känner och en enorm drivkraft. Bild: Pixabay/ RedHeadsRule
När du känner passion är det som en eld. Det är ingen smärta men du känner och en enorm drivkraft. Bild: Pixabay/ RedHeadsRule

1. Vad är passion?

Att känna passion innebär att man har en stark känsla för någon eller någonting. Det kan vara en människa, som du är förälskad i eller ett intresse som du brinner starkt för.

För att göra bilden av passion tydligare kan man säga att det finns många likheter med begreppet kärlek, den starkaste känsla som en människa kan ha. På samma sätt som när du är kär har du ett starkt fokus på det som du är passionerad för. Du tycker att det är roligt och du har lätt för att göra det. Det tar upp mycket av din tid, utan att du märker det. Det är något som du med glädje skulle göra utan att ta betalt för det.

Konfucius. Bild: Wikipedia
Konfucius. Bild: Wikipedia

Du kommer att prata mycket om det och när du tänker på det känner du dig extra kreativ. Du blir glad och energisk och du kommer att ha lätt för att få saker gjorda, om de har med din passion att göra.

Att kunna jobba med något som du känner passion för är ett privilegium. Det kommer aldrig att kännas som ett ”jobb”, utan det kommer att vara ett intresse som du får ägna all din tid åt, och dessutom få betalt för.

Det är som den kinesiske filosofen Konfucius sade:

Hitta ett jobb som du älskar och du kommer aldrig att behöva arbete en dag i ditt liv.

2. Varför är det viktigt att hitta passionen?

Att känna passion för det du gör har många fördelar. Jag har ovan beskrivit vilken betydelse passionen har för dig som person. Men att ha en brinnande passion för något kommer att påverka övriga delar av ditt liv.

Om du har passion kommer det att vara en stor källa till glädje och energi, vilket du kan använda på andra områden i ditt liv. Du kommer att vara mer positiv i dina relationer. Du kommer att orka betydligt mer när du sitter med arbetsuppgifter som du har passion för.

Framförallt är det av yttersta vikt att ha passion om du ska starta ett företag. Att starta ett företag är som att skaffa ett barn. Det kommer att kräva allt av dig. Det blir sena kvällar och nätter. Du kommer att behöva spendera mycket tid och pengar för att företaget ska må bra. Du kommer att behöva hantera svårigheter som oro och kanske sorg vid motgångar.

Passion och motivation

Passion är väldigt nära kopplad till motivation och på sätt och vis kan man säga att det är samma sak. Båda är starka känslor och något som driver en framåt.

Skillnaden är dock att motivation inte innebär att du måste brinna för det du sysslar med, utan det kan även röra sig om att något är nödvändigt (även om du inte tycker att det är roligt).

Det finns fyra grundläggande motivationsfaktorer som driver människor framåt: 1. Man tävlar mot andra; 2. Man drivs av att det är roligt; 3. Man tävlar mot sig själv; 4. Man måste göra det (till exempel att du går till jobbet för att du får betalt för det, inte för att det är roligt. Om du inte går till jobbet får du inga pengar och kan därför inte betala räkningarna. Det blir en ”hotivering”, snarare än en motivering).

Det är väldigt individuellt hur ens passion ser ut och den kan skilja sig enormt mycket mellan olika människor. För känslomänniskor är det väldigt viktigt med passion och för dem kommer motivationen vara att något är roligt. Men för andra människor utgörs passionen av att tävla mot sig själv, för då växer man och utvecklas. Att känna att man växer, lär sig och blir bättre är motivationen för dessa personer.

3. Hur hittar du passionen?

Då kommer vi till den viktigaste frågan i det här ämnet: hur ska du hitta det som är din passion?

Ställ dig frågan: ”Vad är det som jag tycker är roligt i livet?” Blir du glad av det? Känner du dig kreativ när du tänker på det? Tänker du ofta på det? Kan du göra det ofta utan att tröttna på det? Skulle du vara beredd att arbeta med det, även om du inte fick betalt?

Om du har ett svar på dessa frågor så har du sannolikt hittat det som kan vara din passion.

Men om du inte kommer på något finns det ändå sätt att ta reda på det. Du kan kolla med din umgängeskrets vad du pratar om allra mest om. Det du brinner för kommer du att prata mycket om.

Du kan även se tillbaka på perioder i ditt liv när du har mått väldigt bra. Något var det som gjorde att du mådde så bra. Om du var ute på landet med familjen som liten, då kan det ha varit gemenskapen med familjen eller närheten till naturen. Då har du två eventuella passioner att titta närmare på: gemenskap och natur.

Har man bara en passion?

Att ha en passion är inte nödvändigtvis något som varar livet ut. Återigen kan det liknas vid att vara kär. Vissa personer är kära en kortare tid, andra kan vara kära livet ut. Men i båda fallen var kärleken brinnande när man verkligen var kär.

Möjligheten finns att byta passion under livets gång. Det är inget som du kanske byter flera gånger på ett år, utan då rör det sig om att du byter passion en, eller max fyra gånger i livet.

Du kan ha hållit på med samma sak i 25 år och har haft en enorm passion för det. Men till slut börjar passionen att försvinna. Orsaken är sannolikt att du har blivit för van vid det. Det finns inget nytt att lära sig, inget spännande att upptäcka. Du gör det för att du alltid har gjort det. Då är du öppen för att hitta en ny passion och lära dig något nytt.

Innebär det att de 25 åren var bortkastade? Absolut inte. Precis som jag skrev om kärleken ovan var passionen en källa till glädje och energi när du var mitt uppe i den. Den passion som du kanske fastnar för nu är något som inte intresserade dig ett dugg för 25 år sedan.

Falsk passion

Allting som du tycker om att göra är inte nödvändigtvis en passion. Vissa saker gör man helt enkelt för att det är bekvämt eller en vana.

Att slösurfa på mobilen är inte att räkna som en passion. Foto: Envato
Att slösurfa på mobilen är inte att räkna som en passion. Foto: Envato

Om du sitter och tittar på film i mobilen, så är det inte passion för att du gör det med lätthet. Du gör det för att det är en enkel källa till dopamin (lyckohormonet), som du inte behöver anstränga dig för. Hade det varit ansträngande att titta på film hade du i det här fallet valt något annat som var bekvämt.

Du kan absolut få dopaminkickar av att hålla på med din passion. Men då är det aldrig något du får genom att vara bekväm. Dessa kickar får du av prestationer, att du har utvecklats inom det du älskar. Då fungerar dopaminet som ett belöningssystem som ska driva dig vidare till nästa mål för din passion.

***

Ett liv utan passion är en tillvaro där du hankar dig fram, dag för dag, utan att uppnå något av värde för dig själv. Du kanske kommer att ha det bekvämt, men du kommer aldrig att utvecklas och sannolikt kommer du att dras med en känsla att något viktigt saknas i ditt liv.

Det är upp till dig att själv hitta det du brinner för. Ingen annan kan tala om för dig vad du tycker om, utan det måste du själv upptäcka.

Med den här artikeln hoppas jag ha gett dig de verktyg som du behöver för att kunna hitta passionen. Om du vet vad du ska leta efter och hur

Jag vill härmed önska dig ett långt och passionerat liv.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter