Så kan bitcoin få en starkare ställning

Bitcoin och kryptovalutor har setts som främmande fåglar på finansmarknaden av politiker och makthavare, och mötts med motvilja och motåtgärder. Det kan dock finnas utrymme för legala kryptovalutor, med en förnyad syn på vad kryptovalutor är. Det kan vara så enkelt som att till exempel bitcoin ska ses som en sorts råvara för tillsynsmyndigheter på finansmarknaden.

Kryptovalutor – enkelt uttryckt elektroniska valutor vars värde och tillhörighet skyddas av den säkra teknologin blockkedjor – har varit en huvudvärk för tillsynsmyndigheter på finansmarknaden sedan sin tillkomst. De har inte passat in i mönstret för hur politiker och myndigheter vill att finansmarknaden ska fungera.

Krypto har också haft förespråkare och ”vänner” som inte har varit till någon större hjälp, exempelvis det avsomnade svenska partiet Piratpartiet, som vägleddes av sin grundidé ”allt ska vara gratis på nätet”.

Ny attityd på väg

Nu kommer nya mer konstruktiva bud på hur kryptovalutor kan betraktas och hanteras. Dagens Industri (DI) återger en nyhet med en stämning från USA:s motsvarighet till den svenska Finansinspektionen, Securities and Exchange Commission, SEC(1),, mot de två största kryptobolagen i världen, Coinbase och Binance.

(1) SEC har mycket större befogenheter än den svenska Finansinspektionen.

En stämning är alltid ett problem i grund och botten – men ibland kan en stämning och efterföljande rättsförhandlingar och rättsutslag ge en ökad klarhet i situationen till hjälp för människor att förstå och agera. Kryptoföretagaren Martin Byström kritiserar stämningen som orättvis, eftersom den gäller parter varav åtminstone den ena har sökt klara ut situationen, men ser också att den kan ge ett nytt, säkrare, bättre och klarare rättsläge för krypto.

En del av det som gör att myndigheter är misstänksamma mot krypto är att de inte riktigt vet vad det är. Men det finns analogislut att göra – krypto kan liknas vid andra finansiella tillgångar. Jämförelserna med värdepapper och råvaror ligger närmast till hands.

Värdepapper ska uppfylla fyra kriterier enligt ett mycket gammalt SEC-test: det ska tas in kapital för utgivningen av värdepapperet, det ska ligga ett bolag bakom som huvudman, det ska lovas avkastning och det ska finnas de som arbetar åt bolaget.

Med dessa kriterier fyller de flesta kryptovalutor kraven för att kunna betraktas som värdepapper, medan bitcoin på de flesta sätt i stället liknar en råvara.

Kan öppna för att ge bitcoin en ny roll

Om de här klassificeringarna kan bli bestående, så kan det bli en lösning för skattemyndigheter och finanstillsynsmyndigheter världen över att börja acceptera krypto och beskatta och hantera det lite som andra tillgångar. Många anser att krypto bör vara en del av en välbalanserad investerarportfölj, så fort de legala oklarheterna är lösta.

Kryptobolag skulle mycket väl kunna betala ut kapitalvinstskatt för sina kunders räkning på grundval av sina tillgångar, utan att kunderna behöver vara kända för myndigheterna annat än i fall av misstanke om brottslighet eller terrorism.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter