Så kan bönderna undvika nödslakt

Det varnas för torka i Sverige, vilket öppnar för risken att bönderna tvingas till nödslakt. Men det finns möjligheter som den kreative bonden kan använda för att undvika detta.

När regnet uteblir är det framförallt bönderna som blir lidande. I södra Sverige varnar köttbönder för torka, vilket kommer innebära brist på foder till djuren och därmed risk för nödslakt. Men flera av bönderna sitter inte bara och väntar på att regnet ska komma, utan försöker sig på olika knep som man hoppas ska göra det möjligt att undvika nödslakt.

Ett av dessa är att odla sudangräs, som bonden Mattias Johansson i halländska Torup ska pröva på. Sudangräs odlas i torra områden, som Kalifornien i USA, eftersom det klarar torka bättre än andra grödor. Problemet är dock att det är mindre näringsrikt än hö och måste därför blandas ut med annat foder, rapporterar P4 Halland. Men råder torka är detta en säkerhet som man kan använda sig av.

– Det är bara att vänja sig och försöka ha ett ess i rockärmen, säger Johansson till P4 Halland angående risken för framtida torra somrar.

Ordnar egen bevattning

Andra knep som används är olika sätt att få till bevattning. Trädgårdsmästaren Ossian Tidblom och hans kollegor, som odlar grönsaker och rotfrukter i Ytterjärna utanför Södertälje, har konstruerat en damm som samlar regnvatten och vatten från åkrarna, istället för att det rinner ut i Östersjön, rapporterar SVT. Vattnet pumpas därefter upp och sprutas ut över grödorna. De har även konstruerat ett våtmarkssystem som fångar upp vattnet och förhoppningen är att kunna få upp vattnet till dammen.

Enligt Tidblom kan alla jordbruk, oavsett storlek, genomföra detta, men det tar jordbruksmark i anspråk som används till vatten snarare än odling.

Upplåt betesmark till djur

Det finns även markägare som sitter på stora arealer av mark som kan användas till bete för djur, men själva inte äger några djur. Den som vill upplåta betesmark till djurägare kan anmäla sig på Länsstyrelsens betesförmedling (länken går till Stockholms län, men det finns för samtliga län i Sverige). På det sättet kan det underlättas för djurägare att få mat till sina kreatur, samtidigt som marken inte växer igen.

Hjälp bönderna – handla svenskt

Skulle det gå så långt att bönderna tvingas till nödslakt kommer de vara i stort behov av att folk köper köttet för att det inte ska innebära en allvarlig ekonomisk förlust. Då är det bra att hålla koll på att köttet som köps i butiken kommer från svenska gårdar.

Det går även köpa direkt från många gårdar, bara man vet hur man ska hitta dem. På följande sidor finns information och kontaktuppgifter till gårdar som säljer egna produkter (både kött, grödor och mejeriprodukter):

Sommaren 2018 rådde svår torka och Sverige och flera bönder tvingades till nödslakt. Då valde flera butiker runtom i Sverige att stoppa inköpen av utländskt kött och enbart handla från de svenska bönderna. Initiativen innebär en ekonomisk räddning för bönderna, samtidigt som kunderna fick ett större utbud av svenskt kött.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter