Så kan ett parti köpas av makten

SD:s nya maktbas ligger i samordningskansliet där SD:s tjänstemän jobbar tillsammans med tjänstemän från de andra regeringspartierna. Samordningskansliet är en viktig del av den verkliga makten i Sverige och har officiellt som syfte att få arbetet mellan regeringen och SD att fungera smidigare. Men det är också där som SD långsamt men säkert mals ned till oigenkännlighet genom den anpassning de tvingas göra för att visa regeringen att de är lätta att samarbeta med.

Utåt sett i media har det tidvis varit bullrigt i samarbetet mellan SD och regeringen, med hot om att utlösa regeringskriser, men i de inre rummen, bland annat på samordningskansliet, är det enligt säkra källor mycket lugnt. I media framstår det som SD har svårigheter att samarbeta med regeringen och ibland får man känslan att Tidöavtalet kan spricka.

Men som sagt i verkligheten så är stämningen på topp på samordningskansliet, enligt en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Orsaken till skillnaden mellan medias bild och verkligheten är många men den viktigaste är förmodligen att media vill framställa det på det sättet. Media har alltid älskar konfliktytorna och Bonniers makt är stor i Sverige. Och att Bonnier inte gillar SD är välkänt.

Frågan är dock om det kanske delvis ligger i SD:s eget intresse att utåt sett, inför sina väljare, framstå som om man fortfarande har en egen vilja. Men nu till frågan. Varför finns det ett samordningskansli? Jo då SD inte sitter i regeringen men ändå har ett samarbete med dem som regleras genom Tidöavtalet så ska samordningskansliet fungera som ett kansli som ska underlätta samarbetet mellan regeringen och SD.

Ska lösa meningsskiljaktigheter

Samordningskansliets uppgifter är framför allt att lösa meningsskiljaktigheter som uppstår mellan de olika partierna och slipa ned kanterna som finns mellan dem. Men samordningskansliet ska också se till att problematiska riksdagsledamöter trycker på rätt knapp i samband med omröstningarna. Så i grunden handlar det om att skapa tillit och förtroende mellan de olika partierna.

Det kan låta bra vid första anblicken och naturligtvis så behövs ett samordningskansli när samarbeten som dessa uppstår. Däremot så är samarbeten som dessa sammankopplade med stora risker. Framför allt för den mindre vane aktören som SD är i detta sammanhang.

Risken är annars stor att SD blir uppätet av de mer erfarna regeringspartierna då de ofta är skickligare förhandlare och manipulatörer. De vet helt enkel mer om det politiska maktspelet för de har varit med längre.

Rädsla för att bli lurade

Innan valet så var SD rädda för att de skulle bli lurade av de andra partierna om de verkligen hamnade i en maktposition. Enligt DN så är SD fortfarande rädda för att bli lurade så därför är det viktigt att invagga SD i en tro om att de är trygga bland de andra regeringspartierna. Ett citat från DN visar på detta

De litar inte på oss andra och är rädda att vi ska lura dem på makten, säger en centralt placerad person från ett av regeringspartierna.

Bakgrunden till att SD valde att skicka sina tjänstemän på utbildning innan valet 2022 i hur maktapparaten verkligen fungerar var att de visste att risken var stor att de andra partierna skulle lura SD. SD förstod också att det inte räcker med att få publicitet i media för att få verklig makt. Man måste också komma in i de rum där makten utövas. Det är först då man verkligen kan förändra något på riktigt om man sköter sina kort rätt.

Vill säkra makt

Så för SD handlade det om säkra så mycket makt som möjligt, om SD fick ett bra valresultat, genom att lära sig maktapparaten och maktspelet. Med facit i hand så har arbetet givit ett visst resultat. Men det har kostat väldigt mycket. Vissa hävdar att det till och med kostat SD:s själ. Dessutom kan man ifrågasätta hur mycket de verkligen på grunden lärt sig om politiskt maktspel eller om de helt enkelt befinner sig på en betydligt lägre nivå än de andra aktörerna.

Kan man verkligen säga att SD förstår sig på det politiska maktspelet när man i fråga efter fråga övergivit sina hjärtefrågor. Nu senast i NATO frågan där man röstade för en Nato anslutning utan en folkomröstning.

SD har som sagt gjort stora uppoffringar avseende sin politik för att få makt och fortsätter så att göra. SD måste nämligen visa de andra samarbetsparterna att man kan samarbeta både socialt och politiskt. Man vill ju inte framstå som en bråkig typ bland de andra i gruppen.

Dessutom så kommer man varandra nära när man jobbar tillsammans vilket leder till att vänskapsband och i vissa fall lojalitetsband skapas. De banden kan med tiden gå före de band man har till dem som röstade på partiet eller till de partimedlemmar som valde en att företräda partiet. Risken är stor att man i detta skedde säljer bort sitt existensberättigande och byter lojalitet från folket till den nya makten.

Vill få SD att ändra sin politik

Jag ställde några frågor till Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt, om detta:

Tror du att samordningskansliet är bra för SD och deras mål?

Förmodligen väldigt bra för de enskilda politikernas karriärer precis som det var för Annie Lööf och Reinfeldt som sålde ut sina respektive partier till finanseliten. Men på lång sikt tror jag att risken är stor att gränserna suddas ut mellan SD:s politik och de andra partiernas politik. Anledningen är att samarbeten som dessa kräver mindre olikheter och då måste SD anpassa sig eller så blir det konflikter som inte möjliggör ett fortsatt samarbete.

Men vad skulle alternativet vara?

– Det hade varit bättre om SD hade stått utanför och varit en opposition då en förändring av Sverige kräver radikala reformer som denna regering inte kan leverera. Nu kan de skylla på SD när regeringens politik inte går i lås vilket jag är övertygad om att den inte gör. Det behövs ett tydligt mandat från folket genom att ett parti får ett väldigt stort stöd från folket. Endast då kan en nödvändig radikal förändring göras.

Vad tror du Moderaterna och de andra partierna har för planer?

De vill genom samordningskansliet få SD att succesivt ändra sin politik. De vet att SD inte skulle våga utlösa en verklig regeringskris och det verktyget använder sig regeringen av. Om SD gör det så skulle det i värsta fall vara så att all skuld läggs på SD och sen vänder sig Moderaterna till Sossarna och sen plötsligt börjar de samarbeta. Det är ingen omöjlighet. Det finns det många exempel på det. Speciellt kan man använda allvarliga kriser som en förevändning för samarbete över blockgränserna. Då kan plötsligt den så kallade högern och vänstern enas mot främlingsfientlighet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter