Så kan skattesänkningarna bli

Budgetpropositionen för 2024 är på gång och ska nu förhandlas mellan Tidöpartierna vad det gäller innehållet. Skattesänkningar förväntas, men på vilka områden är inte klart. Mer pengar till svenskarna och mindre till staten är i grunden en frihetsfråga.

Budgetpropositionen Dagens Nyheter (DN) skriver om budgeten, en nyckelfråga i den ekonomiska politiken. Budgetpropositionen är en del av Tidösamarbetet och ska förhandlas mellan de ingående partierna. De förhandlingarna börjar inom kort, och ska resultera i en färdig budgetproposition som lämnas in den 20 september. De olika delarna i budgeten kallas för huvudtitlar. Den som föreslår inkomstförsvagningar eller utgiftsökningar måste kompensera för detta inom samma huvudtitel, så att totaleffekten blir 0.

Den svenska budgetprocessen är, sedan en omläggning för ett antal år sedan, en av industrivärldens stramaste. Budgeten antas inte nödvändigtvis med majoritet, utan det sammanhängande budgetförslag som får flest röster vinner. Något ”lösplock” med tilläggsförslag som försvagar budgeten tillåts i princip inte, utan budgeten ska antas eller förkastas som helhet. Budgeten är en nyckelaktivitet för varje regering, och innehåller om inte allt så det mesta av regeringens politik. En svensk regering som inte får igenom sin budget förväntas normalt avgå.

Skattesänkningar kan väntas

Brytpunkten för statlig skatt är indexerad – förskjuts uppåt med inflationen – och kommer i år att flyttas upp kraftigt då inflationen varit stark, upp till cirka 57 000 kronors månadsinkomst. En del höginkomsttagare kommer alltså genom detta att få behålla mer av sin inkomst genom att de inte längre betalar statlig skatt, om inget oförutsett händer på den här punkten.

Ett nytt jobbskatteavdrag kommer också att föreslås. Det skapar köpkraft hos medborgarna på ett sätt som är precis motsatt den köpkraftsindragning som Riksbanken försöker uppnå med sina räntesänkningar, men Konjunkturinstitutet bedömer att de cirka 10 miljarder som det då handlar om inte gör stor skillnad.

Andra förändringar är osäkra och kommer att följa av förhandlingarna. Liberalerna vill avstå från skattepengar och lägga dem på kostnader för skolan. Sverigedemokraterna vill främst ha lägre skatter på drivmedel. Moderaterna vill ha en serie mindre jobbskatteavdrag främst riktade till äldre som fortsätter arbeta.

För den som ser det som en frihetsfråga att medborgarna får behålla mer av sina pengar i stället för att lämna dem till staten, finns det alltså flera saker att glädja sig åt i budgeten framöver, även om det inte står helt klart vilka. Sambandet mellan skatt och välfärd är dessutom svagt – Tyskland, som har lägre skatter än Sverige, har trots det gratis sjukvård.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Dom som behöver rejäla skattesänkningar är folk i serviceyrken . Butiksbiträden , undersköterskor , sjuksköterskor m.fl.

    Avskaffa eller sänk löneskatten och flytta dessa f.n. 33 % till deras löner.

    Finansiering ??? Stoppad U hjälp , lägg ner 25 myndigheter , stoppa stöd till föreningar , samfund och politiska partier ,

    för att nämna något ….för fler förslag kan regeringen ta kontakt med Frihets Nytt .

    ( att skicka hem utlänningar är ju självklart ) Där får vi inte glömma alla 10 000 tals romer som passade på att flytta hit från Polen ,Jugoslavien , Slovakien m.fl. länder när kommunismen upphört och länderna gick med i Schengen avtalet .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter