Så mycket sänks skatten på bensin och diesel

Regeringen meddelade idag att de sänker skatten på bensin och diesel. Sänkningen är långt ifrån vad de ursprungligen lovade under valrörelsen.

Idag, torsdag den 7 september, höll regeringen en pressträff där de meddelar en ny sänkning på drivmedelsskatten. På pressträffen deltog energi- och näringsminister Ebba Busch och Sverigedemokraternas (SD) ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Sänkningen ska enligt förslaget träda i kraft den 1 januari 2024. Bensinskatten ska sänkas med 1 krona och 64 öre per liter och dieselskatten ska sänkas med 43 öre per liter.

År 2025 ska bensinskatten sänkas med ytterligare 75 öre. Anledningen till att bensinskatten ska sänkas mer än dieselskatten är enligt Sjöstedt att reduktionsplikten kommer ha mindre påverkan på bensinpriset än på dieselpriset.

– Vi tycker det är rätt och rimligt, eftersom de flesta personbilar är bensinbilar, att lägga extra fokus på bensinskatten, säger Sjöstedt på pressträffen.

Håller regeringen vad de lovar?

Tidöpartierna, regeringen och SD, lovade under valrörelsen att sänka drivmedelspriserna kraftigt. Nu menar Busch att de håller vad de lovat när de sänker skatten med 1,64 kronor på bensinen och 0,43 kronor på dieseln.

– Jag har noterat mycket av den besvikelse som funnits under vintern. Den har varit ett uttryck över hur tufft läget är, och att man vill att det ska hända nu, nu, nu. Nu levererar vi på våra vallöften, säger Busch på pressträffen.

Under valrörelsen lovade SD att sänka priset med 6-7 kronor per liter vid pump. Antingen så minns inte regeringen vad de lovade eller så ljuger de.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter