Så mycket sjönk priset på livsmedel globalt

Under augusti sjönk livsmedelspriserna globalt, trots pågående krig och energikriser.

Det är FN-organet FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations, sv. ”Förenta nationernas livsmedels- och jordbruksorganisation”) som publicerat statistik över hur de globala livsmedelspriserna har förändrats den senaste månaden.

Enligt FAO:s index sjönk priserna med 2,1 procent från juli till augusti. Det var en pristopp som uppstod i mars 2022 och med prisfallet under augusti har de globala livsmedelspriserna sjunkit med 24 procent sedan dess.

Priset på mejeriprodukter sjönk med 4 procent, tack vare ett överskott i Oceanien (Australien, Nya Zeeland och Papua Nya Guinea) medan köttpriserna sjönk med 3 procent, tack vare ökad export från Australien och minskad import från Kina. Priset på vete sjönk med 3,8 procent och korn föll med 3,4 procent, mycket tack vare goda skördar i Brasilien och ökad export från andra länder.

Samtidigt steg priset på ris med 9,8 procent, vilket påverkats av att Indien begränsat sin export. På grund av oro för hur väderfenomenet El Niño ska påverka skördarna, samt torka i Thailand, steg sockerpriserna med 1,3 procent.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter