Så röstar svenskarna om det vore val idag

Färsk statistik visar att 3 partier åker ur riksdagen om det vore val idag. Samma statistik visar att SD är andra största parti och det enda parti som ökar i väljarstöd. SD:s val att stå upp för svensk grundlag visar sig vara populärt.

Stödet för Sverigedemokraterna (SD) ökar enligt SVT/Kantar Publics väljarbarometer som publicerades idag. SD är det enda parti som ökar och skulle bli Sveriges andra största parti om det vore val idag med 19,7 procent av väljarstödet.

Lönar sig att stå upp för svensk grundlag

SD:s väljarstöd har ökat med 1,6 procentenheter sedan förra undersökningen från augusti månad. Anledningen till att SD är det enda parti som ökar och stärker sin position tros ha att göra med den senaste tidens koranbränningar. Det enda parti som tydligt tagit ställning för att man ska få bränna koranen och kritisera islam är SD.

– Det är i närheten av valresultatet som var på drygt 20 procent och det visar ju på att SD inte har förlorat på diskussionen om justitieutskottets ordförande eller korankrisen, utan snarare stärkt sin ställning, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Public, enligt SVT.

SD själva bekräftar teorin om att det är deras ställningstagande för grundlagen som är anledningen till det ökade stödet.

– Jag tror väljare uppskattar den tydliga signal som finns hos SD om att Sverige ska vara en öppen demokratisk stat som präglas av en frihet att faktiskt kunna nyttja de friheter som finns i våra grundlagar, säger SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson, enligt SVT.

C, L och KD får lämna riksdagen

Centerpartiet (C), Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) får samtliga ett minskat väljarstöd och hamnar under riksdagsspärren på 4 procent. Miljöpartiet (MP) är mycket nära spärren med sina 4,3 procent.

Socialdemokraterna (S) är fortsatt Sveriges största parti med 37,6 procent vilket är en minskning med 0,4 procentenheter sedan förra mätningen.

Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda. Foto: SVT Grafik
Ingen av förändringarna är statistiskt säkerställda. Foto: SVT Grafik
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter