Så vill bankerna ta kontroll över kryptobranschen

Kryptobranschen i dess olika former har alltid uppfattats som separat från den traditionella finans- och bankbransch som regleras av lagar och tillsynsmyndigheter. Nu kan de två vara på väg att närma sig varandra på ett sätt som gör krypto mindre riskfyllt för vanliga sparare och konsumenter, men minskar samtidigt dess självständighet i förhållande till storbankerna.

Kryptovalutor i elektronisk form har funnits sedan 1990-talet i en eller annan form, men tog inte riktig fart på bred front förrän cirka 2009 med bitcoin och blockkedjor som då var färdiga som teknologi. Från början fanns i kryptokretsar ett avståndstagande från traditionella banker och den traditionella finanssektorn. Efterhand verkar det nu som om de två olika sektorerna är på väg att närma sig varandra.

Binance

Efter kraschen i kryptobörsen FTX, som Frihetsnytt har skrivit flera artiklar om, finns bara en större aktör kvar på samma område, Binance. Svenska Dagbladet rapporterar om etableringen av Binance i Sverige, en etablering som sker i ljuset av svårigheter för Binance att övertyga andra europeiska länders tillsynsmyndigheter.

Regelverk och framtid

Ett regelverk, MiCA (markets in crypto-assets) är lagstiftat och träder helt i kraft i slutet av 2024 .

I bästa fall kan utvecklingen leda till en kryptomarknad som inte är helt oreglerad, med alla de risker för sparare som det har visat sig medföra. Samtidigt kan det skapa möjligheter att investera i en alternativ finansiell tillgång som banker, riksbanker och traditionella finansiella institutioner inte kan styra helt över till egen fördel, och därmed inte heller till spararnas och investerarnas nackdel.

Frågan är dock hur mycket av den frihet och integritet, som varit kännetecknande för kryptovalutorna, som kan behållas om de stora bankerna väl lyckas få ett grepp om branschen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Folk tror att bitcoin är osynligt för skattmasen…
    men jag läste på Dagens Juridik om två olika fall där skattesnokarna hittat tillgångar och beskattat innehavaren + 40 % i sanktionsavgift.
    Men den som vill ha anonyma tillgångar kan förslagsvis köp 100 grams guldtackor ..pris ca 70 000:-
    Se bara till att spara kvittona tillsammans med guldet så arvingarna kan lösa in mot pengar utan problem.
    En del banker har fortfarande bankfack vilket rekommenderas för värdeföremål.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter