SD fegar ur och vänstern utnyttjar situationen

Det saknas, enligt Ekot på P1, en majoritet i Riksdagen för en ändring av ordningslagen, som regeringen valt att utredda om det är möjligt att genomföra. I samband med Sveriges Natoansökan så eskalerade koranbränningarna, bland annat i syfte att försvåra eller stoppa Sveriges Nato-ansökning. Detta har lett till att Sverige blivit utsatt för flera allvarliga hot, vilket pressat den nuvarande regeringen till att överväga en ändring av den nuvarande ordningslagen. Nu visar det sig att oppositionen är mer tydligt emot en förändring av ordningslagen än den sittande regeringen. Är SD på väg att ändra inställning även i denna fråga?

Sverigedemokraterna har varit tydliga med att säga att Sverige inte ska ge vika för muslimska gruppers krav på Svenskarnas yttrandefrihet. Nu väljer de att inte meddela någon officiellt ståndpunkt i frågan om de är för eller emot en ändring av ordningslagen.

Vänstern är däremot tydligare och säger att ”svensk yttrandefrihet måste värnas” och är emot en förändring av ordningslagen. Här är Vänsterpartiet och Miljöpartiet tydligast emot en ändring av ordningslagen medan Socialdemokraterna fram tills nu varit otydliga.

”Yttrandefriheten måste värnas”

Nu går dock Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna ut och tar ställning emot en ändring av ordningslagen då han säger att svensk ”yttrandefriheten och demonstrationsfriheten måste värnas och den gällande lagstiftningen och praxisbildningen gällande de lagarna måste först följas”.

Enligt politiska bedömare så kan SD vara splittrade i frågan om våra grundlagsskyddade fri och rättigheter ska inskränkas eller inte. Flera källor inom SD bekräftar att det finns ett stort motstånd mot en förändring av ordningslagen men berättar också att det finns flera tunga namn som är för att man genomför en förändring i ordningslagen i syfte att blidka regeringen och därmed visa sig samarbetsvilliga.

Bedömare menar vidare att Sverigedemokraternas otydliga inställning i denna viktiga fråga riskerar att minska förtroendet för SD i yttrandefrihetsfrågor. Dessutom kan detta vara dödsstöten för partiet om man väljer samarbetet med regeringen framför ytterligare en av sina hjärtefrågor. Flera ledande företrädare har tidigare sagt att detta är en ödesfråga som de är beredda att riskera regeringssamarbetet för.

Frihetsnytt har frågat Gustav Kasselstrand, partiledare för alternativ för Sverige:

Varför tar inte SD på ett tydligare sätt ställning emot en förändring av ordningslagen?

Jag tror att SD är djupt splittrade i denna fråga och jag är övertygad om att Richard Jomshof har ett stort stöd i partiet för att ordningslagen inte ska ändras. Jag tror också att Jimmie Åkesson är öppen för att diskutera en ändring av ordningslagen och möjligen också göra en eftergift åt regeringen. Jag tror att alla tre regeringspartier vill ändra ordningslagen.

Det är väl de som det gått ut med nu och det är fullt möjligt att Jimmie går med på detta nu för att undvika konflikter i Tidösamarbetet. Summa summarum så är SD splittrat och jag tror att Jimmie Åkessons falang kommer dra det längsta strået. Jag grundar min analys på att Jimmy Åkesson varit totalt osynlig de senaste veckorna för att stötta Rikards Jomshof.

Frihetsnytt frågar Tobbe Larsson, politisk kommentator på Frihetsnytt:

Varför tror du att SD inte tar tydligare ställning emot en förändring?
– Jag tror att de kan vara oeniga inom partiet på grund av att de inte vill riskera samarbetet med regeringen. Regeringen verkar överens om att en förändring av ordningslagen är det enda sättet att få godkänt att få komma in i Nato av Turkiet.

Varför tro du oppositionen gör som de gör?

– Inte för att de är för yttrandefriheten i alla fall. Det handlar om taktik. De vill tränga in regeringen och SD i ett hörn, där SD kanske tvingas mellan regeringssamarbetet eller förtroendet hos sina väljare. Sen vill oppositionen också kapa yttrandefrihetsfrågan vilket är riktigt fult då oppositionen länge varit för inskränkningar av yttrandefriheten. Detta gäller framförallt vänsterpartiet som velat förbjuda så kallade ”rasistiska” organisationer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter