Skarpare regler, men färre utvisningar

Sveriges mycket generösa regler för vem som kan undgå utvisning för brott här i landet har, efter ett mycket stort antal år av problem på grund av dessa regler, kommit att skärpas i riksdagsbeslut. Men resultatet i praktiken är att färre utvisas.

Under valåret tog den socialdemokratiska regeringen intryck av den folkopinion som prioriterade brottsbekämpning framför andra politiska frågor, högst i Demoskop juli 2022 och genomgående högt i alla större opinionsundersökningar fram till valet.

Resultatet blev en skärpning av reglerna för utvisning vid brott. Utformningen var i stort sett i linje med vad allianspartierna och Sverigedemokraterna fört fram som sin politik vid tillfället, och de har sedan fortsatt på samma linje i Tidöavtalet.

Försvagat resultat i praktisk rättskipning

Som Omni konstaterar, så har dock regelskärpningen inte fått någon effekt. 2021 utvisades 453 personer, och 2022 färre än så: 407. Det står inte klart om antalet domar med utvisningskrav i åtalet har ökat eller minskat, men att en procentuell minskning i antalet sådana domar lika stor som från 453 till 407, kring tio procent, förefaller inte rimlig.

Sverige har generösare regler  mot den åtalade i brottsfall med möjlig utvisning än till exempel Norge, som Svensk Juristtidning kan rapportera. En svensk åklagare kan helt godtyckligt bestämma att han inte tänker påkalla utvisning som påföljd i en rättegång till vilken han själv väckt åtal.

En annan förklaring som allt fler sätter tilltro till är att Sveriges domstolar blivit allt mer politiserade och allt mer politiskt korrekta, och att det är det som har satt spår i rättskipningen i mål där utvisning kan komma att beslutas.

Aktuella exempel på detta är de centerpartistiska nämndemännen i Solna varav en ville döma efter sharialag i Sverige, eller de vargaktivister vid Västmanlands tingsrätt som förföljde jägaren Karl Hedin, med rättsapparaten som vapen, för påhittade jaktbrott mot varg.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Ja absolut har domstolar och (O)rättsväsen blivit negativt politiserade.

    Ni såg väl gänget i Sthlm som protesterade mot ”angiverilagen” ?? Enligt systemmedia var dom ca 200 och fick stor uppmärksamhet och tilläts uttala sig utan att ifrågasättas.

    Det var rasande kvinnor i 55 årsåldern som arbetade som rektorer ,läkare , lärare , bibliotekarier … , En och annan äldre soyaman också.
    OBS om dessa varit SD eller Afs hade dom varit utan jobb dagen efter. !!! För att inte tala om minsta anknytning till ” gröna slipsens vänner ” —då hade dom aldrig fått något jobb öht .

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter