Sociala medier medvetet beroendeframkallande för unga

Sociala medierna Facebook och Instagram är medvetet framtagna för att göra unga människor beroende av dem. Avslöjandet är spektakulärt och något som Tobbe Larsson länge pratat om: ”Detta visar hur skadligt det egentligen är”.

Flera amerikanska delstater, däribland Kalifornien och New York, stämmer nu Facebook och Instagrams moderbolag Meta. Representanter för de två delstaterna menar att både Facebook och Instagram är medvetet framtagna för att göra unga människor beroende av plattformarna.

Enligt stämningsansökan utformas plattformarnas algoritmer1 på ett sätt som manipulerar hjärnans belöningssystem. Enligt delstatsåklagaren i Washington DC, Brian Schwalb, som mottagit stämningen är Metas plattformar de värsta i klassen.

– De är värst av alla när det kommer till att använda teknik som gör tonåringar beroende av sociala medier, säger Schwalb enligt AP.

”Ingen tid över för att bekämpa finanseliten”

En som under en längre tid lyft problemet med den nya tekniken och dess negativa inverkan på människan är Tobbe Larsson, Frihetsnytts politiska kommentator.

Larsson menar att den nya tekniken är ”helt fantastisk” men om du inte vet hur du hanterar den riskerar den att bli stor belastning. Här är sociala medier ett bra exempel. Larsson menar att man kan använda den exempelvis för att marknadsföra ditt företag och hitta nya kunder eller så kan du bli beroende och låta dig uppslukas totalt.

Vad tänker du när du ser en sådan här nyhet?

– Jag tycker att det är skrämmande att läsa sådana här nyheter. Men å andra sidan har vi ju alla vetat om det här i bakhuvudet hela tiden. De här stora bolagen vill att ungdomarna ska sitta framför sina telefoner 24 timmar om dygnet.

Varför tror du att de vill att ungdomarna ska bli beroende?

– Ja, det finns flera svar på den frågan, men en sak är säker. Är du kraftigt beroende av din telefon och sitter framför den 24 timmar om dygnet har du inte tid över för att bekämpa finanseliten, du blir passiviserad. En annan sak som är säker att ungdomarna blir indoktrinerade av Metas politiskt korrekta värdegrund.

Vad kan man göra om man vill bli fri från beroende?

– Ja först och främst måste man inse och erkänna att man har ett beroende. Därefter finns det mycket att göra men det är just att erkänna att man har ett problem som är det största och svåraste steget för många. Jag har gjort en del filmer och artiklar i ämnet som jag skulle rekommendera er att kolla in på.

  1. dessa styr vilket innehåll som dyker upp i ”flödet” []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter