Socialdemokraterna hotade – lotterier ska utredas

Tidöpartierna lovade tidigare att de ville undersöka om man kunde förbjuda partipolitiska lotterier. Nu meddelar regeringen att man tillsätter en utredning, vilket kan slå mot en viktig inkomstkälla för Socialdemokraterna.

Regeringen överväger att förbjuda lotterier som finansierar politiska partier. Detta var något som regeringen och Sverigedemokraterna meddelade redan för flera månader sedan, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

Utredning om partipolitiska lotterier tillsatt

Regeringen meddelar i ett pressmeddelande att en utredning ska tillsättas. Denna får i uppdrag att belysa två handlingsalternativ – att skärpa kraven och stärka konsumentskyddet, eller att inte ge licens till sådana lotterier överhuvudtaget.

Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Niklas Wykman, finansmarknadsminister. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Det ska råda transparens och det ska vara rättvisa villkor, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) till TT enligt Omni.

Utredningen leds av Gunnar Larsson, tidigare konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket. Larsson har tidigare lett utredningar på uppdrag av regeringen just inom spelområdet.

Utredningen ska vara klar att presentera sin rapport senast den 29 februari 2024.

Skulle slå hårt mot Socialdemokraterna

Om en sådan lag införs skulle Socialdemokraterna (S) vara det parti som drabbas absolut hårdast. S har nämligen under en lång tid haft den i särklass största partikassan, där lotteriförsäljning står för en stor del av de totala intäkterna.

Lotteriintäkterna kommer från A-lotterierna, med kombolotteriet, Femman och Glädjelotten. Under 2021 fick S in 152 miljoner kronor från verksamheten vilket utgör ungefär hälften av partiets totala intäkter som under 2021 låg på 340 miljoner kronor.

Moderaterna hade i jämförelse under 2021 totala intäkter på 136 miljoner kronor, varav 9 miljoner kronor kom från lotteriförsäljning.

Förbudet skulle jämna ut spelplanen i kommande val

Skulle utredningen resultera i ett konkret lagförslag som sedan godkänns kommer Socialdemokraterna att kraftigt få omvärdera sin valstrategi inför kommande val.

I förra riksdagsvalet 2022 hade Socialdemokraterna den största partikassan, som var betydligt större än samtliga andra partiers. Men om deras intäkter från lotteriförsäljning helt och hållet stryps skulle deras partikassa halveras och det skulle jämna ut spelplanen för partierna. Plötsligt skulle exempelvis Moderaterna och Socialdemokraterna ha ungefär lika mycket pengar att spendera i valrörelsen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter