Stoltenberg blir motvilligt kvar

Krigsalliansen Nato lyckades inte klara av att enas om vem som skulle ta över som generalsekreterare efter Jens Stoltenberg, så han blir kvar på positionen i ett år till.

Frihetsnytt har rapporterat om vändorna kring vem som tar över chefskapet för krigsalliansen Nato. Med anledning av att det nu är avgjort återkommer vi i frågan.

Stoltenbergs mandat förlängs

Samtliga 31 medlemsländer i Nato gav bifall åt att den nuvarande generalsekreteraren Jens Stoltenberg skulle stanna på sin post, ett ovanligt uttryck för enighet som krigsalliansen inte uppvisat den senaste tiden.

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg. Foto : Wikipedia/ Troms Arbeiderparti
Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg. Foto : Wikipedia/ Troms Arbeiderparti

– Jag är hedred, skriver Stoltenberg på sin Twitter.

Istället för att löpa ut i slutet av september i år förlängs Stoltenbergs mandat till den 1 oktober 2024. Stoltenberg går nu in på sitt tioende år som generalsekreterare. Bara en tidigare generalsekreterare, Joseph Luns, har suttit längre. Luns satt mellan åren 1971 till 1984.

Trots att Stoltenberg känner sig hedrad var det inte länge sen han utryckte att han inte ville vara kvar på positionen. Huruvida denna inställning har ändrats framgår inte.

– Jag har klargjort min ståndpunkt flera gånger. Jag har inget mer att tillföra. Jag söker ingen förlängning, vilket är vad jag har sagt flera gånger tidigare, sa Stoltenberg till Verdens Gang den 28 juni.

Ris och ros

Flera har lovordat Stoltenbergs förnyade mandat men det är inte alla som är nöjda. På sociala medier har vissa beklagat sig över beslutet.

– Det faktum att det bland natoländerna inte finns någon bättre person än du för att bli utnämnd till generalsekreterare säger allt om hur det västerländska etablissemanget har nått botten, skriver en användare på Twitter.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter