Storbritannien backar från åtagandet att skrota EU-lagar

I och med Brexit, där Storbritannien 2020 lämnade EU, utlovades att alla de EU-lagar som tvingats på landet, skulle tas bort senast i slutet av detta år. Nu backar regeringen från denna möjlighet att främja landets egna intressen och föreslår att endast 600 av 4 000 lagar ska upphävas.

På onsdagen sade den brittiska regeringen att den kommer att föreslå att endast 600 av de närmare 4 000 återstående EU-lagarna ska upphävas innan årets slut, rapporterar Reuters.

Att ta bort de påtvingade EU-lagarna var en viktig principfråga för Brexitförespråkarna och nu ser de risken att detta inte kommer att ske, åtminstone inte i sin helhet.

Omvänt förfarande

Lagförslaget ”Retained EU Law” hade haft som mål att automatiskt avskaffa alla kvarvarande EU-lagar i slutet av detta år om de inte uttryckligen valts att sparas. Premiärminister Rishi Sunaks lät meddela i januari att regeringen inte hade för avsikt att förlänga den tidsfristen.

Men nu ska regeringen istället presentera vilka lagar den har för avsikt att eliminera – och det är långt ifrån de kvarvarande 4 000.

Närings- och handelsminister Kemi Badenoch säger i ett skriftligt uttalande till parlamentet att detta omvända förfaringssätt ger företag trygghet genom att de vet vilka förordningar som kommer att tas bort, istället för de som ska sparas. 1 000 lagar har också redan tagits bort eller reformerats, enligt Badenoch.

Hon menar också att det innebär rättsliga risker med att avveckla lagarna.

– Det har blivit tydligt att programmet började handla mer om att minska den rättsliga risken genom att bevara EU-lagar än att prioritera meningsfulla reformer. Det är därför jag i dag föreslår ett nytt tillvägagångssätt, sade Badenoch.

Brexitförespråkare missnöjda

Brexitförespråkaren och tidigare näringsministern Jacob Rees-Mogg twittrar att ”Tyvärr har premiärministern strimlat sitt eget löfte heller än EU-lagar”

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter