Studenter på anrikt universitet tar strid för yttrandefriheten

Studenterna och lärarna på de västerländska universiteten har fått lida av de massiva inskränkningarna som politiskt fanatiska studenter och skolledningar drivit på. Men nu har studenterna på ett av världens mest ansedda universitet fått nog och tar strid för yttrandefriheten.

Flera hundra studenter, som är medlemmar i studentföreningen Oxford Union på det gamla universitetet i brittiska Oxford, har nu gått samman i en protest mot de ökade inskränkningarna av yttrandefriheten. Orsaken är att politiska aktivister försöker stoppa ett framträdande av den genuskritiska, feministiska professorn Kathleen Stock, rapporterar The Telegraph.

Att vara feminist är inte tillräckligt i de politiskt radikala aktivisternas ögon. Stock är en del av den feministiska rörelsen som motsätter sig att könsbegreppet undermineras och är kritisk till transaktivister som kräver att betraktas som kvinnor, eftersom de klär sig i kvinnokläder (men inte nödvändigtvis har genomgått något kirurgiskt könsbyte).

Att personer som Stock och Harry Potter-författarinnan J.K. Rowling håller fast att en kvinna definieras av biologin provocerar dessa aktivister, som inte kan hantera att en person har andra åsikter än de själva. Professor Stock kommer att framträda i Oxford den 30 maj och flera transaktivistiska grupper och radikala HBTQ-grupper håller på att organisera protester och försök att stoppa henne från att framträda.

”De som vill inskränka yttrandefriheten talar inte för oss”

Tillsammans med flera andra personer inom akademin och från andra universitet, däribland ateisten och evolutionsbiologen professor Richard Dawkins och teologiprofessorn Nigel Biggar, har Oxford Union sammanfattat ett brev till The Telegraph, där man riktar hård kritik mot detta försök till censur.

I brevet varnas för vad som händer om den främsta platsen för debatt och lärande, akademin, inte klarar av att stå fast när detta hotas. Man måste inte hålla med en enskild persons åsikter för att kunna ta ställning för yttrandefrihet. Håller man inte med personen är det bästa sättet att i en ärlig diskussion bemöta dennes åsikter.

Oxford Union är en del av staden och universitetets arv. Samtidigt som vi inser att det är en ofullkomlig organisation, värdesätter vi den eftersom vi värdesätter yttrandefriheten. Det är yttrandefriheten vi undertecknar att försvara, som livsnerven för universiteten, lärandet och moderna demokratier. De som strävar efter att tysta det talar inte för oss, avslutas brevet.

Även universitetets fakultet, däribland dess nya kansler, professor Irene Tracey, har tagit ställning för att framträdandet ska äga rum, oavsett vad de radikala krafterna må tycka om det.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter