Svängningen – Öppnar V för Swexit?

Det är ett tag sedan Vänsterpartiet talade om ett EU-utträde. Nu öppnar man plötsligt för att Sverige kan lämna EU. Kommer V nu att börja tala om Swexit?

Sedan en tid tillbaka har Vänsterpartiet (V) mer eller mindre släppt frågan om att lämna EU. Enligt partiprogrammet vill man fortfarande lämna EU, framförallt med hänvisning till att man ”prioriterar den inre marknaden framför miljön, arbetsrätten, folkhälsan och konsumentintressena”.

Däremot rör man sig bort från frågan och i förslaget till det nya partiprogrammet har man strukit kravet på att lämna den överstatliga unionen.

Men i SVT:s 30 Minuter verkar inte partiledaren Nooshi Dadgostar stänga dörren för att driva ett utträde, ett så kallat Swexit1. Beroende på vad som sker i framtiden kan det bli aktuellt att lyfta frågan, så hon vill inte utesluta något. Som exempel tar hon upp hur snabbt opinionen svängde om Nato, vilket sannolikt syftar på hur etablissemanget plötsligt tog stark ställning för att få med Sverige i krigsalliansen.

Om det sker stora förändringar i EU – att klimatomställningen inte blir rättvis eller att det sker lönedumpning – då kan mycket ändras, är hennes svar på frågan om vad som skulle kunna leda till ett utträde.

  1. En referens till det brittiska EU-utträdet, som refereras till som Brexit. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

5 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter