Svensk förundersökning om Nord Stream läggs ned

Den förundersökning som svenska åklagare bedrivit har lagts ned. Samtidigt pågår förundersökningen på annat håll. Frågan är om resultatet kommer att bli det som flera källor redan har avslöjat.

Frågan om vem som sprängde gasledningarna Nord Stream 1 och 2, som levererade gas från Ryssland till Tyskland, är officiellt ouppklarad.

Under lång tid lades skulden på Ryssland. När inga bevis mot ryssarna kom fram och det istället började presenteras bevis som talade för att USA var ansvariga, då började plötsligt en obskyr ukrainsk grupp att pekas ut som de skyldiga.

”Saknar svensk jurisdiktion”

Området för de skadade ledningarna finns varken på danskt eller svenskt territorialvatten1, däremot utgörs området av en så kallad dansk och svensk ”ekonomisk zon”2. Eftersom det inte skett på svenskt territorialvatten har inte Sverige någon skyldighet att utreda det inträffade.

Åklagarmyndigheten har däremot genomfört en förundersökning för att utreda om svenska medborgare varit inblandade i sprängattentatet eller om svenskt territorium har använts.

Under onsdagen meddelade åklagaren i ett pressmeddelande att förundersökningen läggs ned. Orsaken ska vara att utredningen saknar ”svensk jurisdiktion”3 över området.

Förundersökningen fortsätter på annat håll

Även om den svenska förundersökningen läggs ned kommer de tyska myndigheterna däremot att fortsätta förundersökningen.

– Vi har haft ett gott internationellt samarbete med flera länder, framför allt Danmark och Tyskland, där vi kontinuerligt delat information och lägesbilder. Vi har haft ett fördjupat samarbete med den förundersökning som bedrivs av tyska myndigheter. Inom ramen för detta rättsliga samarbete har vi kunnat överlämna material som kan användas som bevisning i den tyska förundersökningen, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist, enligt pressmeddelandet.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat att åklagaren ska ha identifierat den skyldige, men allt präglas av sträng sekretess.

– Den tyska förundersökningen fortsätter och på grund av den sekretess som råder för internationellt rättsliga samarbeten kan jag inte ytterligare kommentera det samarbete som har skett. Jag kommer med hänvisning till detta inte heller kunna kommentera något ytterligare kring den svenska utredningens slutsatser eller kommentera eventuella misstänkta personer i den svenska utredningen, säger Ljungqvist i pressmeddelandet.

 1. ”Inre vatten och territorialhav är kuststatens egna havsområden. Som namnet territorium antyder så innebär det att Sverige kan bestämma det mesta om vad som får göras i områdena och av vem. Sveriges territorialhav utgörs av det vatten som är beläget utanför baslinjen ut till 12 nautiska mil räknat från baslinjen.” Källa: Kustbevakningen []
 2. Ekonomisk zon: ”Ett havsområde utanför territorialhavet där en kuststat enligt reglerna i FN:s havsrättkonvention har rätt att fastställa en gräns på högst 12 nautiska mil ut från från den baslinje man bestämt sig för.” Källa: dykarna.nu []
 3. Jurisdiktion: ”Jurisdiktion är befogenheten att utöva rättskipning och att döma. Jurisdiktionen är begränsad till ett geografiskt område, t.ex. ett land, eller till vissa personer eller ett visst sakområde. Svensk jurisdiktion innebär att svenska domstolar dömer efter svensk lag och för brott som begåtts i Sverige.” Källa: Åklagarmyndigheten []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Som de flesta genomskådar i juridikprosan som är medvetet vilseledande, så betyder det att att de lägger ner det för att de juridiskt inte har med saken att göra. Det betyder INTE att det INTE var svenska intressen inblandade.
  En helvetes skillnad, men som passerar aningslöst under den naive svenskens ändå defekta radar.

  Jämför den medvetna vilseledningen när det gällde Estonias vapentransporter.
  Utredaren hade fått ett utredningdirektiv!
  Han skulle undersöka om det hade transporterats vapen med MILITÄRA fordon.
  Det hade det inte, så därför trumpetade statslakejen ut detta.
  Att det hade transporterats vapen med CIVILA fordon, utreddes sålunda inte, fast det var just det som skedde!
  Så går det till när man ljuger och blåser folket utan att de hajar nada!

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter