Svensk storbank riskerar miljardböter

En av Sveriges största banker riskerar böter på flera miljarder för inblandning i ett misstänkt penningtvättbrott. Beloppet kan dock bli betydligt större på grund av storbankens agerande under utredningen. Hur ställer sig bankens ordförande, en tidigare statsminister, till detta?

I fem års tid har den svenska storbanken Swedbank varit under utredning av tre amerikanska myndigheter: Justitiedepartementet, den amerikanska finansinspektionen och New York State Department of Financial Services (DFS). Orsaken ör den omfattande penningtvättshärva som avslöjades 2019, rapporterar Svenska Dagbladet (SvD).

Över 500 transaktioner på 40 miljarder kronor som slussades mellan Swedbank och Danske Bank i Baltikum, misstänks röra sig om penningtvätt. Enligt SvD rör det sig om ”en av de största bankskandalerna i modern tid”.

Oklart om bötesbelopp – men det rör sig om miljardsummor

Det beräknas att Swedbank kan få betala böter på 10 miljarder kronor. Enligt advokaten Peter Utterström, som är väl bekant med amerikansk korruptionslagstiftning, är det dock inte omöjligt att beloppet även kan landa på 20 eller 30 miljarder kronor.

– Men Swedbank har lyckats bryta mot såväl den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen. Det är en giftig kombination i USA, säger han till SvD.

Saker har inte förbättrats av Swedbank inte varit samarbetsvilliga under utredningen och nu finns risken att de amerikanska myndigheterna kan förbjuda banken att handla i dollar. I och med dollarns starka värde skulle detta slå oerhört hårt mo Swedbank, vars aktiekurs redan har skadats av utredningarna.

Politiska kopplingar

Göran Persson, Swedbanks ordförande. Foto: Swedbank
Göran Persson, Swedbanks ordförande. Foto: Swedbank

Swedbank har inte begränsat sin verksamhet till strikt ekonomiska frågor. Man har i viss utsträckning agerat politiskt, genom trakasserier mot oliktänkande. Man har vid olika tillfällen spärrat bankkonton tillhörande oppositionella och fria medier.

2020 stängde banken av kontot tillhörande Fria Tiders grundare och chefredaktör Widar Nord. 2021 fick Nord rätt i Stockholms tingsrätt, som ansåg att agerandet var olagligt.

De politiska kopplingarna stannar inte vid behandlingen av oliktänkande. Som ordförande för Swedbank sitter nämligen Göran Persson, Sveriges socialdemokratiske statsminister 1996-2006. När SvD försöker få en kommentar från Persson angående den pågående utredningen och sannolika miljardböterna, möts man av tystnad.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter