Svenska akademien får nya medlemmar

Den anrika Svenska akademien byter ut gamla medlemmar och ersätter dem med nya. En språkvetare och en författare lämnar, och en ny språkvetare och en författare tillträder.
David Håkansson. Foto: Wikipedia/ Vogler
David Håkansson. Foto: Wikipedia/ Vogler

Det blir språkvetaren, professor i svenska på Uppsala universitet, David Håkansson som ersätter språkvetaren Sture Allén på stol nummer 7, medan författarinnan och kulturjournalisten Anna-Karin Palm ersätter poeten, författaren och litteraturvetaren Kjell Espmark på stol nummer 16 i Svenska akademien. Detta tillkännages i pressmeddelande av organisationen.

Håkansson har ägnat sin akademiska karriär åt svenska språket, dess historia och betydelse. Hans doktorsavhandling från 2008 handlar om fornsvenskan (den form av svenska som finns bevarad från medeltiden), Syntaktisk variation och förändring. En studie av subjektslösa satser i fornsvenska.

Anna-Karin Palm. Foto: Wikipedia/ Vogler
Anna-Karin Palm. Foto: Wikipedia/ Vogler

Palm har varit aktiv som författare sedan 1991, då hon debuterade med romanen Faunen och 1997 fick hon sitt stora genombrott med Målarens döttrar. De senaste åren har hon väckt uppmärksamhet för sin biografi över Selma Lagerlöf Jag vill sätta världen i rörelse från 2019, samt Jag skriver över ditt ansikte från 2021, som är en biografi över hennes mor, med utgångspunkt i dennas kamp mot alzheimer.

De båda kommer att tillträda sina poster den 20 december i år.

”Aderton herrar och män”

Syftet med Svenska akademien vid dess grundande var att gynna kulturen och vetenskapen, men också bidra till patriotisk stolthet, enligt akademiens egen historieskrivning. När Svenska akademien instiftades 1786 av kung Gustav III fanns tanken att man varje år skulle uppmärksamma en framstående svensk genom att prägla en minnespenning och författa en minnesskrift.

I synnerhet var det en svensk som lyftes fram när akademiens högtidsdag blev den 20 december, vilket var Gustaf II Adolfs (även känd som ”Lejonet från Norden”, som stupade i strid i Lützen den 6 november 1632) födelsedag.

Svenska akademien offentliggjordes den 20 mars 1786 i ett brev från Gustav III, där det kungjordes att han ville bilda ”ett Samhälle af Aderton Herrar ock Män, till Svenska Språkets stadgande ock upodlande, samt till öfning för Vältaligheten ock Svenska skaldekonsten: Hvilcket Samhälle skall nu ock evärdeligen bära namn af Svenska Academien”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter