Svenska investerare ratar H2 Green Steel

H2 Green Steel behöver nu ta in nya pengar från framför allt utländska investerare till sitt kontroversiella stålverksprojekt. Representationen av svenska investerare är svag, framför allt med tanke på företagets intensiva marknadsföring av sig självt i Sverige med miljöargument – argument som dock är omstridda.

Investeringsrunda

H2 Green Steel, ett företag som vill fånga trenden med fossilfritt och tillverka fossilfritt stål, har varit föremål för en mycket omfattande granskning, inte minst på Frihetsnytt. En återkommande kritik har varit att företaget mera surfar på ”woke”-trenden och förlitar sig på politiska beslut, än på ekonomiskt långsiktigt hållbara investeringskalkyler.

Nu har företaget tagit in 18 miljarder kronor från investerare, vilket också frigör andra lån på totalt 40 miljarder som legat färdiga sedan tidigare och väntat. Det skriver Svenska Dagbladet (SvD).

Investerarna som sådana är kända, bland annat klimataktivisten Al Gores fond Just Climate, fonden Hy24 (med det tungt EU-stödda projektet Airbus som ägare), och familjen Wallenbergs FAM. Hur mycket var och en av investerarna går in med är en hemlighet, men det framgår att den svenska representationen är svag, relativt sett.

Teknik

Företaget tänker försöka koppla förbi vindkraftens opålitliga energitillgång genom att använda vindkraft för elektrolys när det blåser, sönderdela vatten i dess beståndsdelar, syre och väte, som sedan lagras, för att sedan använda energikällan som uppkommer när vätet och syret återförenas till vatten.

Ståltillverkning är mycket energikrävande, speciellt den som H2 Green Steel tänker ägna sig åt, med skrot som råvarubas. Man staplar skrot i en ugn och smälter skrotet med elektricitet. När skrotstapeln kollapsar, uppstår ljusbågar som bara de starkaste elnäten klarar.

Många befarar att H2 Green Steel kommer att behöva förlita sig på flera elleverantörer än bara sig själva, och att skattebetalarna kommer att få träda in om det blir problem. Vätgasanläggningen kommer att bli den största i världen i sitt slag och det finns flera oklarheter om ifall elektrolys i denna skala är lönsam eller ens tekniskt möjlig.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter