Svenskar dödade i misstänkt terrorattentat

Två svenska medborgare har dödats i Bryssel, i anslutning till en fotbollsmatch. Enligt uppgift ska gärningsmannen ha kopplingar till en ökänd terroristorganisation.

Under måndagskvällen dödades två svenska medborgare i Belgiens huvudstad, Bryssel. Händelsen ska ha ägt rum 19:15 lokal tid (samma tid som svensk tid) på gatan Leperlaan, som ligger ungefär fem kilometer från King Baudouin Stadium. Där skulle en EM-kvalmatch i fotboll äga rum mellan det svenska och belgiska herrlandslaget, rapporterar flamländska Het Laatste Nieuws (HLN).

Dådet inträffade under 1,5 timme innan matchen skulle sätta igång. Enligt Aftonbladet avbröts matchen efter 45 minuter av säkerhetsskäl. De svenskar som befinner sig på arenan ska dock stanna kvar. Orsaken är en oro för att inte kunna garantera deras säkerhet. De två svenskar som mördats ska ha burit svenska matchtröjor. Det finns därför anledning att misstänka att de blev måltavlor av den anledningen.

– Vi är i en situation nu om matchen ska spelas klart, just nu är vi trygga och säkra inne på arenan. Man vill inte att svenskar ska gå ut på stan just nu. Jag har ingen synpunkt på det (om matchen ska avbrytas, reds. anm), det är borgmästarens beslut, säger Svenska fotbollsförbundets säkerhetschef, Martin Fredman, till SVT.

I inlägget nedan finns en film från attacken. Gärningsmannen bär orange reflexjacka och kan ses fly från platsen.

Mördarens egna ord

Flera vittnen ska en man ha öppnat eld från en moped. Han ska ha ropat ”Allah akhbar”, ett stridsrop som är vanligt i bland islamister. Gärningsmannen ska ha lagt ut en film på sociala medier, där han på arabiska berättar om dådet. Han svär även trohet till terroristorganisation Islamiska Staten (IS).

Sveriges Radio (SR) har gjort en översättning av filmen.

I Guds och profetens namn. Jag är Abdel Salam Al Gilani, en IS-jihadist. Gillar ni det eller inte så lever vi i vår religion, för vår religion. Jag har hämnats för Allahs religion och dödat tre svenskar. Jag kommer att möta Gud och hans profet med glädje, säger han enligt SR:s översättning.

Det är dock två svenskar som har dödats. Utifrån det som gärningsmannen säger i videon ska det finnas ett tredje offer.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter