Svenskt Nato-medlemskap hänger löst efter propagandafilm

Informationen om att en anti-ungersk propagandafilm visas som en utbildningssatsning, har inte tagits emot väl av den ungerska regeringen. Det kan till och med påverka den ungerska viljan att godkänna Sverige i Nato.

Frihetsnytt rapporterade under torsdagen om den propagandafilm som sänds av Utbildningsradion (UR), där den ungerska demokratin ifrågasätts och landets regering, under premiärminister Viktor Orbán, anklagas för att dra landet i en auktoritär riktning.

En som reagerade starkt på den var Balázs Orbán, politisk direktör åt Viktor Orbán, som varnade för att detta skulle kunna påverka de ungerska parlamentsledamöternas vilja att rösta in Sverige i krigsalliansen Nato.

Kan påverka Sveriges Nato-ansökan

Nu börjar reaktionerna att strömma in från andra ungerska politiker. Under torsdagseftermiddagen publicerade Zoltan Kovacs, ungersk minister för offentlig diplomati och relationer, i ett inlägg på X (tidigare Twitter), ett brev som utrikesministern Peter Szijjártó skrivit till sin svenske kollega, Tobias Billström.

”Om det handlar om Sveriges inträde i @Nato, så talar det här brevet för sig själv @TobiasBillstrom”, skriver Kovacs som en kommentar i inlägget.

I brevet markerar Szijjártó tydligt mot den svenska regeringen. Samtidigt som de vill att det ungerska parlamentet ska rösta för ett godkännande av Sverige som medlem i Nato, så fortsätter man att öppet anklaga Ungern för att nedmontera sin demokrati och försöka på olika sätt att utöva påtryckningar mot landet. Detta försvårar den svenska regeringens ambitioner att få igenom en omröstning så snabbt som möjligt.

Jag hoppas att NI kommer att ha detta i åtanke – till slut.” avslutar Szijjártó brevet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter