Sverige förbereder för Natosamtal – första utlämningen sker

Högsta domstolen har fattat beslut om att utlämna en kurdisk PKK-sympatisör till Turkiet. Detta sker samtidigt som Sverige vill ställa sig in hos Turkiet för att få igenom politikernas vilja att släppas in i krigsalliansen Nato.

En 35-årig kurdisk man ska utlämnas till Turkiet för att avtjäna resten av ett fängelsestraff för att ha smugglat 1,8 kilo cannabis. Han fick en villkorlig frigivning och begav sig därefter till Sverige. Under 2022 inkom en begäran från riksåklagarmyndigheten i Adana i Turkiet att han ska avtjäna resten av fängelsestraffet och nu har Högsta domstolen beslutat om att han ska utlämnas till Turkiet, rapporterar Aftonbladet.

Fallet är speciellt av flera anledningar. Mannen är en uttalad sympatisör av den kurdiska etnonationalistiska marxistgerillan PKK, som är terrorstämplad i flera länder (däribland både Sverige och Turkiet). Att anhängare till PKK vistas i Sverige och att demonstrationer, som öppet visar sitt stöd för PKK, ges tillstånd har varit en viktig anledning till att Turkiet vägrat att ratificera Sveriges medlemsansökan till krigsalliansen Nato.

Enligt Paul Levin, föreståndare för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, har det tidigare skett utvisningar av terrormisstänkta personer till Turkiet, men nu är det första gången som en person utlämnas utan att vara formellt misstänkt för terrorbrott. Att detta sker i nära anslutning till att de svenska politikerna ska ha ett möte med bland annat Turkiet om Natoansökan talar för att man vill visa sig samarbetsvillig och få igenom det politiskt eftertraktade medlemskapet.

Dock bör visserligen frågan lyftas om detta kan vara en del i arbetet att skicka ut kriminellt belastade invandrare från Sverige. Den 27 maj kunde Frihetsnytt rapportera att en våldtäktsman utvisats till Iran, trots flyktingstatus, eftersom det inte anses föreligga någon större hotbild mot honom, samtidigt som han ansågs utgöra ett stort hot mot det svenska samhället.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Vill inte Erdogan ha Kurdo , Soran & Özz ??? På köpet , bonus alltså ?? ( ha-ha )
  ..
  Kurder har kämpat för ett eget hemland så länge jag kan minnas……inget av existerande länder vill avstå mark för projektet.
  Kurder är muslimer , folken ser i alla fall för mig helt lika ut .
  Lägg ner ! Vi har nog av krig .

  Att broderfolk i Ukraina-Ryssland dödar varandra för politiker får för sig att ena sidan skall med i nato-eu och den andra sidan vill för död och pina inte få nato in på knuten. .
  Konflikt mellan bröder , familj blir mycket uppslitande eftersom båda känner sig svikna.
  Inga vapen-Medling och samtal om hur krisen skall lösas måste komma.
  Parterna får gärna vända sig till detta forum för att få förslag på medlare !!!
  Här finns kloka personer som råkat ut för kriser men tagit sig igenom på andra sidan.

  Det är mycket sorgligt

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter