Sverige skickar militär till Röda havet

Det blir ett svenskt bidrag till de planerade militära insatserna i Röda havet. Den svenska närvaron blir dock annorlunda än många har trott.

Frihetsnytt har rapporterat om regeringens planer på att skicka militär till Röda havet, med syfte att bekämpa houthirebellerna i Jemen som attackerar sjöfarten.

Det har spekulerats kring hur den svenska insatsen skulle se ut. Det har bland annat varnats för att Sverige definitivt skulle överge sin 200 år långa neutralitet om krigsfartyg skickas ned dit.

Nu meddelar regeringen att det svenska bidraget kommer att utgöras av upp till tio stabsofficerare, som ska delta i EU-operationen Eunavfor Aspides (Operation Aspides). Enligt TT (återgivet genom Göteborgs-Posten) är det i nuläget fyra stabsofficerare som ska ingå i olika ledningsfunktioner. Tre ska vara på det operativa högkvarteret i Grekland och en på ett örlogsfartyg i Röda havet.

Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Inga svar från ministern

Frihetsnytt har kontaktat försvarsminister Pål Jonsons pressekreterare Johan Hjemlstrand för att svara på följande frågor om insatsen:

  • Vad kommer de svenska stabsofficerarnas roll att vara?
  • Vad är det som avgör om det blir aktuellt att skicka en väpnad styrka?

Hjelmstrand svarar att Jonson för tillfället inte är tillgänglig, utan hänvisar till pressmeddelandet på regeringens hemsida, samt uttalandena till TT.

Vad är egentligen syftet?

Frihetsnytt har talat med Roger Richthoff, officer och tidigare ledamot av riksdagens försvarsutskott för Sverigedemokraterna (SD). Han anser att det inte är tydligt vad syftet med den militära insatsen är och varnar för att Sverige kommer tvingas in i militära operationer på land, inte bara till sjöss.

Man måste reda ut vad syftet med detta är och göra en konsekvensanalys av det. Vad är det som ska bekämpas? Är det rebeller på land? När man deltar i detta, så deltar man även i den bekämpning som USA och andra länder förbehåller sig rätten att bedriva inne i andra länder, säger Richthoff till Frihetsnytt.

– Det rör sig inte längre om pirater som kommer i båtar, utan nu skjuter man även med robotsystem från land. Ska man skydda sig mot de här systemen, då måste man ha ett mycket kvalificerat luftvärn och man måste ha en beredskap att agera mot systemen inne i landet. Slutsatsen är att man måste bedöma om man vill vara med på att bekämpa dessa grupper inne i landet.

När man deltar i en sådan uppgift, då deltar man fullt ut. Det går inte att säga till exempel ”Vi hade inte tänkt delta mot robotangrepp inne i landet”. Det här måste man ta ställning till och min bedömning är att vi inte ska delta i det här om inte de här premisserna har klarats ut, avslutar han

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter