Tiktok bekänner färg – hindrar yttrandefrihet

Tiktok, den kinesiska sociala medieplattformen, bekänner nu färg när de väljer att agera mot koranbrännaren Momika genom sin plattform.

Salwan Momika har hittills fått in stora belopp på Tiktok genom att livesända sina aktioner. Användare har kunnat ge gåvor i form av ”diamanter” som sedan kan växlas in mot riktiga pengar.

Nu går Tiktok och stoppar alla gåvor till Momika genom att stänga av pengaflödet till koranbrännaren.

Politiska bedömare menar att detta är ett politiskt ställningstagande från den stora medieplattformen som kan få många användare av sociala medier att se plattformen som ett hot mot våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Detta, då det är, enligt svensk lag lagligt att bränna koraner och därmed lagligt att få in pengar genom gåvor.

Salwan Momika genomför en koranbränning i Stockholm. Foto: Frihetsnytt

Tobbe Larsson: Ställer sig på finanselitens sida

Frihetsnytt har ställt frågor till Tobbe Larsson, politisk kommentator.

Vad är din kommentar till Tiktoks agerande?

– Det är oerhört tråkigt att Tiktok på detta sätt ställer sig på finanselitens sida genom att på detta uppenbara sätt motarbeta yttrandefriheten genom att straffa en person ekonomiskt som endast utnyttjat sina grundlagsskyddade rättigheter.

Varför tror du att de gör detta?

– Det är svårt att säga eftersom det endast bor 20 miljoner i Kina och att denna grupp är ganska utsatta i landet. Men det kan ju vara så att Tiktok som ägs av Bytedance endast tänker marknadsmässigt och därför inte vill att pengar ska samlas in via Tiktok men detta är endast en spekulation. Det finns ju krafter som arbetat aktivt för att kritisera att Momika fått in pengar via plattformen.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter