Toppmilitär gripen – omfattande sekretess råder!

En svensk toppmilitär och dennes hustru sitter anhållna. Brottet de misstänks för kan ha en enorm påverkan på rikets säkerhet.

Under tisdagsmorgonen greps en svensk militär och dennes hustru under stort hemlighetsmakeri. Vem det rör sig om och var detta skedde är belagt med högsta sekretess. Ärendet hanteras av Säpo och brottet ska vara grov obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver Åklagarkammaren i ett pressmeddelande.

Ärendet är så pass känsligt att enbart Säpo hanterar de två frihetsberövade personerna. De hålls isolerade och har inte tillgång till vare sig tv, radio eller hålla kontakt med omvärlden genom brev. Det är enbart personal från Säpo som sköter bevakningen och kontrollerar all mat som de får, rapporterar Expressen.

Anklagelsen mot toppmilitären innebär att han kan ha samlat på sig hemliga uppgifter, som han inte har behörighet att ta del av. Enligt Expressen ska han ha en lång erfarenhet inom Försvarsmakten. Han ska vara ”väl förtrogen” med både det ryska och ukrainska militära systemet.

Hustrun försvårar fallet

Toppmilitärens hustru ska även hon ha en ”känslig” position på en svensk myndighet. Sedan polisen genomförde sin razzia mot parets bostad har gardinerna varit fördragna för att ingen ska kunna se in, enligt Expressen.

Spionexperter utreder

De åklagare som sköter utredningen är samma som utredde de iranska bröderna Payam och Peyman Kia, som dömdes för att ha försett den ryska underrättelsetjänsten med hemligstämplat material. Enligt Åklagarmyndigheten leds utredningen av Per Lindqvist och Mats Ljungqvist. De är i nuläget inte tillgängliga för media.

Samtliga myndigheter som är inblandade i ärendet, inklusive försvarsadvokaterna, vill knappt uttala sig överhuvudtaget.

Senast under fredagen klockan 12 måste åklagaren inkomma med en begäran om att hålla personerna fortsatt häktade eller släppa dem på fri fot.

Fakta: Obehörig befattning med hemlig uppgift
"Obehörig befattning med hemlig uppgift är ett brott i den svenska brottsbalken (19 kap 7 §) och ett tryckfrihetsbrott enligt tryckfrihetsförordningen. Brottet innebär att någon obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgifter om Sveriges försvar – om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt m.m. – eller om något annat förhållande av betydelse, om det skadar Sveriges säkerhet att förhållandet röjs för främmande makt. Det är också straffbart om personen ”framställer eller tar befattning med” skrift, teckning eller annat föremål som innehåller sådan information, till exempel om en person läser en hemligstämplad handling om försvaret utan att vara behörig att läsa den. Det spelar ingen roll om uppgifterna är riktiga eller inte, enligt lagtexten. För att dömas för brottet ska personen dock inte ha haft som syfte att gå främmande makt till handa genom handlingen – om ett sådant uppsåt att gå främmande makt till handa kan visas kallas brottet i stället spioneri. 

Straffskalan för obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år."

Källa: Wikipedia/Expressen
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter