Torah-bränning var PR-kupp – Frihetsnytt närvarade

Den utannonserade bränningen av torah, judarnas heliga skrift, var i själva verket ett knep för att väcka uppmärksamhet i media för frågor som rör tvångsomhändertagande av barn. Frihetsnytt var på plats och dokumenterade och kan bekräfta att det skedde en bränning, men inte av det som folk förväntat sig.

Det var i regn som ett medieuppbåd hade samlats i närheten av Israels ambassad, när Malin Karlsson skulle bränna ett exemplar av den judiska heliga skriften torah. Valet av skrift handlade dock inte om att man riktade in sig på judarna och deras tro, utan var istället ett sätt för att väcka uppmärksamhet.

Media var väldigt intresserad av den planerade manifestationen. Foto: Frihetsnytt
Media var väldigt intresserad av den planerade manifestationen. Foto: Frihetsnytt

Karlsson höll ett anförande där hon berättade om syftet med manifestationen, att väcka uppmärksamhet för de övergrepp som myndigheterna, då framförallt socialtjänsten, anklagas för när de tvångsomhändertar barn från föräldrar.

Den församlade median utgjordes av samtliga stora aktörer inom etablissemangsmedia, däribland både SVT, TT, TV4 och Expressen med flera. Ett antal utländska medier närvarade också, däribland från arabvärlden och Kurdistan. Karlsson riktade kritik mot dem för att de annars inte intresserade sig för dessa frågor, utan enbart var där för att dokumentera en bränning.

När det blev dags att bränna en torah, visade det sig att det inte var den judiska skriften som skulle brännas. Det var heller inte någon annan skrift, vare sig helig eller vanlig, som brändes, utan ett tomt papper. Det var en symbol för de myndigheter som Karlsson och de organisationer hon företrädde, däribland Family United, motsätter sig.

Bränningen genomförs. Film: Frihetsnytt

Detta var tanken bakom manifestationen

Frihetsnytt fick en intervju med Karlsson angående manifestationen, vad som var tanken med den och åsikten om medieuppbådet.

Hur kommer det sig att du valde att bränna tomma papper istället för boken som du hade aviserat?

Eftersom det är en symbolhandling för det här som jag talat om idag, att vi måste bränna upp det här destruktiva systemet som lemlästar barn. Det var det jag ville bränna upp. Sen kan man absolut, som jag sade, dra paralleller till religiösa inslag som uppmuntrar samma sak som det svenska systemet gör, att göra illa barn.

Är du nöjd med den uppmärksamhet som du har fått?

Ja, jag är väldigt nöjd och samtidigt så är jag också lite provocerad, att det ska krävas en sån här manifestation, där man måste hota med att göra en så drastisk sak, som att bränna en religiös helig skrift. Det säger något om svensk media, tycker jag.

Det var ingen annan helig skrift som var aktuell att bränna, såsom bibeln, koranen eller bhagavadgita? Hur kommer det sig att det var just torah eller talmud och att du väljer att stå utanför Israels ambassad, snarare än utanför synagogan?

Jag har väldigt många religionsinsatta och teologiskt insatta vänner och de säger att just talmud, som jag själv inte har läst, innehåller många inslag som uppmanar till just det här med pedofili och att skövla och göra illa små barn, och att det ska föra en närmare Gud. Så de inslagen ligger i linje med vad vi menar att Sverige gör, som exempel.

Vad heter den här organisationen som du företräder? När du pratar om ”vi” som är på plats och organiserar, vilka är det?

De som står bakom det här är ju bland annat Family United, Inte ett barn till, Sluta vanvårda våra barn, Nordiska kommittén för mänskliga rättigheter, Barnets bästa.

Tror du att dagens aktion kommer att innebära mer uppmärksamhet för er?

Vi kan ju bara hoppas, det är ju det vi gör hela tiden. Vi har inte sett något agerande än, och det är det vi menar måste ske, annars måste vi fortsätta med det här, och det känns ju väldigt meningslöst.

Har du några fler planer på liknande aktioner?

Ja alltså, vi kommer att fortsätta om det inte händer något. Då kommer vi att fortsätta tills det sker en förändring.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter