Trump vann debatten – utan att delta

Den första stora debatten inför primärvalen i USA har nu hållits. Samtliga kandidater till posten som Republikanernas presidentkandidat 2024 närvarade, utom en – Donald Trump. Trots att han inte var närvarande överhuvudtaget, anser bedömare att det var han som var debattens stora vinnare.

Under onsdagskvällen (lokal tid) hölls den första debatten mellan de republikaner som strävar efter att bli partiets kandidater i presidentvalet 2024.

Debatten, som sändes av Fox News, var det första tillfället som kandidaterna fick möjligheten att debattera varandra. Det största namnet bland kandidaterna, Donald Trump, valde att delta i en intervju med Tucker Carlson, som sändes samtidigt som debatten, vilket Frihetsnytt rapporterat om.

De som deltog var: guvernören för Florida, Ron DeSantis; tidigare vice-presidenten Mike Pence; före detta guvernören för South Carolina, Nikki Haley; senator Tim Scott; entreprenören Vivek Ramaswamy; tidigare guvernören för Arkansas, Asa Hutchinson; guvernören för North Dakota, Doug Burgum; den tidigare guvernören för New Jersey, Chris Christie.

Utbuad när han gav sig på Trump

Trump ligger långt före i opinionsmätningarna och över 50 procent av de som tillfrågas stödjer honom. Det innebär att han redan betraktas som en given vinnare och debatten var ett tillfälle för konkurrenterna att sticka ut i förhållande till honom.

Enligt Wall Street Journal (WSJ), som liverapporterade från debatten, försökte samtliga närvarande att undvika att diskutera Trump under den första av de två timmarna. Men det blev till slut tydligt att han är någon som de måste förhålla sig till.

En av frågorna som ställdes till deltagarna var om de kommer att stödja Trump, även om han döms i något av de fyra åtal som etablissemanget riktar mot honom. Sex av åtta debattörer skulle fortsätta att backa upp honom. Christie och Hutchinson skulle inte göra det, men Christie blev kraftigt utbuad av publiken när han sade att Trumps agerande ”inte kunde förbises”.

Trumps främste försvarare

De flesta debattörer var betydligt mer försiktiga i sina ställningstaganden gentemot Trump. DeSantis försökte svara undvikande på flera omdömen om Trumps tid som president, men tog tillfället i akt att säga att han skulle bekämpa hur federala myndigheterna ”används som ett vapen” av det politiska etablissemanget, vilket är något som Trump anklagar president Joe Biden för att göra.

En som däremot trädde fram som en uttalad försvarare av Trump, var 38-årige Ramaswamy, som är den yngste kandidaten. Han hyllade Trump som ”2000-talets främste president” och försvarade honom vid flera tillfällen, vilket ledde till mothugg från de andra deltagarna.

Jag är den enda personen på den här scenen som inte är köpt och betald, var hans svar, syftande på den massiva finansiering som de andra kandidaterna får från resursstarka aktörer. Detta har blivit aktuellt för DeSantis del, då hans största bidragsgivare, Robert Bigelow, hotat att dra tillbaka sitt stöd om inte DeSantis tonar ned sin politik.

Ramaswamys vilja att försvara Trump och inte backa från kritik har fått flera bedömare att se honom som debattens stora vinnare. Men de ser honom inte som en konkurrent till Trump, men anser att han skulle bli en utmärkt vice-president.

Ville hålla Trump-anhängare borta

Även om Trump själv inte var på plats, var flera anhängare till honom på plats, däribland hans son Donald Trump Jr., samt kongressledamöterna Matt Gaetz och Marjorie Taylor Greene. Enligt Breitbart försökte Fox News hålla dem borta från ”spin room” (där kandidaterna kunde mingla med journalister).

Självsäker Trump hos Tucker Carlson

Intervjun som Tucker Carlson höll med Trump, sändes samtidigt som debatten och har i nuläget nästan 120 miljoner visningar på X/Twitter. Det var flera ämnen som diskuterades, både frågan om pedofilen Jeffrey Epstein verkligen tog livet av sig i fängelset, samt risken för att USA står inför ett inbördeskrig.

De diskuterade även det enorma övertag som Trump har i opinionsmätningarna och hans ohotade position som Republikanernas presidentkandidat.

Jag ligger så högt upp i omröstningarna. Folk ser att det är ett bedrägeri, sade Trump om åtalen som riktas mot honom och det enorma stöd som han har fått i samband med dessa.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter