Ukraina-offensiven: ”USA är förloraren”

Frihetsnytt analyserar den senaste veckans händelser i Ukrainakonflikten och konstaterar att Natoländerna med USA i spetsen är längre än någonsin ifrån sina krigsmål.

Ingen sida har tagit på sig sprängningen av den stora kraftstationen i Djneprfloden för två veckor sedan, som dränkte ett antal barn, gjorde tiotusentals hemlösa och orsakade stora ekologiska skador. Enligt överste Douglas Macgregor är den allmänna åsikten i amerikanska underrättelsekretsar att Ukraina är ansvarigt.

Vissa gör gällande att Victoria Nuland, den judisk-amerikanska aktivist som samordnat de amerikanska aktiviteterna i Ukraina under mer än ett decennium, gav förhandsgodkännande till dammsprängningen.

Bedömare menar att det är svårt att se hur förstörelsen av kraftverksdammen utanför Kakhovka kan ha någon militärt positiv betydelse för någondera parten, annat än möjligen psykologiskt och propagandamässigt för Ukraina. De överlägset största skadorna på det civila samhället drabbade människorna på den ryskspråkiga sidan av floden.

Offensiven äntligen igång

Politiker i USA och Storbritannien har länge aviserat en ukrainsk offensiv mot Ryssland och utbrytarrepublikerna. Efter dammbrottet har Ukrainas väpnade styrkor de facto dragit igång offensiven och man gör framstötar framförallt i den södra delen av frontlinjen.

Den rysslandsvänliga kanalen Defence Politics Asia sammanställer ukrainska meddelanden med ryska dito för att ge en sammansatt bild av händelserna. Jämfört med tidigare informationsströmmar förefaller det som om informationsstrategin från det ryska försvarsdepartementet börjar gå ifrån det traditionella mönstret att fokusera på egna framgångar och motståndarens motgångar, till att, som det kan verka, överdriva betydelsen av motståndarens aktiviteter.

Trots rapporterna om vissa ukrainska framgångar vidhåller överste Macgregor, som kan betecknas som den ledande bland de oberoende amerikanska bedömarna, sin uppfattning att ukrainarnas offensiv är ett tragiskt misstag. Den ryska försvarsstriden liknade han vid ”shooting fish in a barrel”.

Enligt Macgregor sänds de ukrainska soldaterna till kontaktlinjen utan tillräckligt artilleriunderstöd och med otillräckliga motmedel mot angrepp från luften. Följaktligen tar vissa ukrainska soldater hellre risken att desertera än att fortsätta striden. Nedanstående film från en rysk spaningsdron sägs visa en grupp män som försöker gömma sig själva och en skadad kamrat från striderna. De blir nedgjorda av en egen patrull som jagar desertörer från pansarfordon.

Hemmafronten vacklar

Om man, som de flesta gör, betecknar kriget i Ukraina som ett ställföreträdarkrig mellan USA och Ryssland kan man tala om en hemmafront både i Kiev och i Washington. Hur det står till på hemmafronten i Kiev vet ingen, eftersom det är direkt livsfarligt att lufta någon avvikande uppfattning i den ukrainska huvudstaden.

Läget i USA vet vi mer om och det folkliga stödet för den amerikanska krigspolitiken har enligt opinionsundersökningarna alltid varit svagt. Nu börjar en och annan liten vit flagga synas även bland de krigiska amerikanska massmedierna.

Även på den ryska sidan råder viss förvirring, mest på grund av den frispråkige chefen för Wagnergruppen, Yevgeny Prigozhin. Denne har tidigare anklagat försvarsministern, general Sergei Shoigu, för kriminell inkompetens gränsande till landsförräderi. Denna vecka förkunnade Progozhin att Wagnergruppen vägrar skriva på några fler avtal om att sättas in i strider mot Ukrainas väpnade styrkor, eftersom man inte varit nöjd med samarbetet med den egna reguljära armén.

Progozhin menar i sitt senaste uttalande att den ukrainska arméns agerande är kraftfullt och kompetent samt att den har stora reserver. President Vladimir Putin sade inte emot Progozhin i sin senaste intervju (10:15 in på denna film). Presidenten uppskattar att Ryssland hittills förstört högst 30 procent av de utländska vapen och vapensystem som strömmat in i Ukraina inför våroffensiven.

Bedömare menar att Progoszhin trots allt står Putin nära. Den som vill kan se en gemensam linje i herrarnas senaste uttalanden, en linje som också stämmer överens med tendensen i försvarsdepartementets sätt att rapportera: ”Låt oss inte luta oss tillbaka, detta är långt ifrån över.”

Blodigt krig med klar förlorare – som inte har kämpat

Enligt överste Macgregor är ”Washingtons” linje och mål med sitt engagemang i Ukraina oförändrat – av okänd anledning ska Ryssland förstöras. Landets ekonomi ska utarmas genom bojkotter, det ska blir internationellt isolerat, människorna ska demoraliseras varefter regimen ska förlora sitt stöd och kollapsa. Men efter snart 20 år av intriger i Ukraina, internationella sanktioner, mediahets och vapenleveranser har man inte kommit närmare ett enda av dessa mål, snarare tvärtom.

I gårdagens intervju (torsdag 15/6) räknade överste Macgregor med att kriget kommer att sluta med att Ryssland tvingar fram en fred där man införlivat de områden som är historiskt ryska.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Som sagt …att ledningen i Ukraina börjar vänslas med EU & Nato var obegripligt . En normalt funtad president lagar efter läge och skulle eftersträva goda och vänskapliga förbindelser med sin store granne. En förnuftig Ukrainsk ledning skulle eftersträva tullfrihet för sin export , ha en gemensam arbetsmarknad , få köpa energi billigt osv…

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter